VELIKI PROSVJED U ZAGREBU

TRAŽE VEĆE PLAĆE Medicinske sestre i tehničari krenuli prema Markovom trgu

Razlog provjeda je nezadovoljstvo parafiranjem dodatka Kolektivnog ugovora, u kojem se plaća povećava 4% za iznimnu odgovornost i 3% za uvjete rada

U tijeku je veliki prosvjed medicinskih sestara i tehničara koji kreću prema Markovom trgu. Kako javlja N1, prosvjedu se pridružuju brojni građani koji su se našli u blizini. 

Razlog provjeda je nezadovoljstvo parafiranjem dodatka Kolektivnog ugovora, u kojem se plaća povećava 4% za iznimnu odgovornost i 3% za uvjete rada. To znači kako će medicinske sestre imati 50 kuna veću plaću. One traže povećanje osnovice plaće za 25%, vraćanje dodatka na godine radnog staža i zapošljavanje novih medicinskih sestara, navodi se u priopćenju. 

Podsjećamo, ministar zdravstva Milan Kujundžić i predstavnici sindikata potpisali su u petak Dodatak II. Kolektivnom ugovoru (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kojim se zaposlenima u zdravstvu od 1. rujna povećavaju dodaci na plaće za 7 posto. Predviđeno je linearno povećanje dodatka za 3% i 4%.

‘Nikad nije dosta’ 

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak, komentirajući prijedlog da se iz općih poreza namaknu sredstva za zdravstvo kojemu nedostaje između 3 i 4 milijarde kuna, da zdravstvu koje ove godine dobiva milijardu i pol kuna više sredstava – nikad nije dosta.

Nakon jučerašnjeg sastanka ministra zdravstva Milana Kujundžića i župana o dugovima bolnica čule su se poruke da hrvatskom zdravstvu nedostaje između 3 i 4 milijarde kuna, pa bi se ta sredstva mogla eventualno namaknuti iz općih poreza.

Marić je ponovio kako je 2017. unutar limita, bez povećanja javnoga duga, zdravstvo dobilo milijardu i pol dodatnog novca, 2018. dobilo je 500 milijuna, a od ove godine dobivaju dodatno jedan postotni bod zdravstvenog doprinosa. Prema izračunima, to će ove godine biti milijardu i pol kuna.”Koliko god date, nikada dovoljno. Imamo koliko imamo i Hrvatskoj treba odgovorno vođenje javnih financija”, zaključio je Marić.

Istaknuo je i da neće javno komentirati pritiske ministara Milana Kujundžića i Blaženke Divjak, koji otvoreno traže više novca za svoje resore. 

“Bilo bi bolje da se interno dogovorimo, s obzirom na mogućnosti i sredstva kojima raspolažemo”, rekao je Marić. Istaknuo je pritom dobru suradnju i korektan odnos sa sindikatima državnih službi, s kojima se danas sastaje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije