MURSKO SREDIŠĆE

LOVAČKO DRUŠTVO ZEC Ogromna ulaganja za bolje gospodarenje lovištem

- Sve što radimo i što ćemo raditi u narednom razdoblju, usmjereno je prvenstveno na gospodarski segment. Dakle, želimo kvalitetno gospodariti i privređivati na i u našim lovnim površinama, gotovo uglas kažu Stjepan Jalšovec i Igor Novak, predsjednik i lovočuvar društva.

Lovačko društvo Zec Mursko Središće ovog trenutka, prvog dana listopada, ulazi u dvije investicije koje trebaju društvu stvoriti kvalitetnije prostore za uredski posao i druženja, te drugi, koji treba stvoriri nove ekonomske izvore kroz stvaranje u prirodi.- Upravo tako i tim redom.

Zato i zbog toga su započeli radovi na rekonstrukciji krovišta Lovačkog doma u Mursko Središću, kaže predsjednik društva Stjepan Jalšovec i nastavlja:

– Rekonstrukcija, čijem početku ste nazočni, predviđa skidanje i odlaganje dosadašnjeg pokrova od salonit ploča, zamjenu dotrajalih drvenih nosaša, te stavljanje krova od primjerenog i kvlitetnog lima s opšavima i olucima. Radovi su procijenjeni na 60-tak tisuća kuna, od koji Grad Mursko Središće sudjeluje sa 40.000 kuna dok će razliku pokriti društvo, naglašava Jalšovec. Veliki ili najveći dio radova obaviti će članovi, a sve bi trebalo biti gotovo do sredine ovog mjeseca. 

Novo lovište s hrastom lužnjakom

Nedavno je Lovačko društvo Zec Mursko Središće u posjed vratilo oko 19 hektara zemljišta koje se prostire od naselja Sitnice prema Selnici i Murskom Središću, koje do sada nije bog zna kako izgledalo jer su ga drvokradice i zagađivači prostora učinili ružnim i nezdravima za bavljenjem lovom. Dolaskom u društvo lovočuvara Igora Novaka, stvari se na veliko mijenjaju, pa tako i ovaj dio njihovog lovišta.

– Usporedno s radovima na Lovačkom domu u gradu, kreće konverzija (odstranjivanje raslinja, uređenje zemljišta ili tla te priprema za sadnju) 19 hektara vlastitog zemljišta na kojemu će društo posaditi više tisuća sadnica hrasta lužnjaka. Obavili smo sve potrebite administrativo-zakonske poslove i sada slijedi rad na samom terenu.

Vrijednost ovog projekta procijenjena je na oko 1.000.000 kuna, a novce osigurava Agencija za plaćanje u poljoprivredi koja odabire dobavljače sadnica te izvođače radova. Na kraju društvo dobiva nove lovne površine te stabla koja će u daljnjoj budućnosti prodavati na tržištu, koje iskazuje veliki interes za hrast lužnjak. Vjerujem kako će radovi biti dovršeni kroz naredne dvije godine, kaže Igor Novak, lovočuvar koji ima jasnu sliku razvoja društva, u čemu uživa suglasnost predsjednika Stjepana Jalšovca i lovnika Željka Sršana, kao i članova društva, te Grada Mursko Središće i gradonačelnika Dražena Srpaka, a to svakako puno znači.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije