UČENICI GA UKRASILI

FOTO Postavljen hotel za kukce u Perivoju Zrinski u Čakovcu, najpoželjniji gosti su ugrožene pčele samice

Perivoj Zrinski postao je domaćin još jednoj korisnoj nastambi. Postavili su je članovi 'Međimurske prirode' i učenici I. OŠ Čakovec

Perivoj Zrinski u Čakovcu postao je domaćin još jednoj nastambi za očuvanje vrsta – hotelu za kukce. Postavljen je u srijedu, 25. rujna, a čuvarima prirode iz Javne ustanove za zaštitu prirode – Međimurska priroda pripomogli su učenici I. Osnovne škole Čakovec.

S obzirom na to da posljednjih godina pčele, bumbari i ostali oprašivači nestaju alarmantnom brzinom, cilj postavljanja i uređivanja hotela za kukce u Perivoju Zrinskih jest skretanje pažnje na to da je briga o njima moguća i u urbanim sredinama. To je treći takav hotel postavljen od strane Međimurske prirode, a kako kažu, četvrti novog vlasnika već čeka spreman, stoga pozivaju zainteresirane ustanove da im se jave!

>> Postavljen hotel za kukce u Perivoju Zrinski u Čakovcu

Ulaganjem svega nekoliko sati u izgradnju hotela za kukce on može postati dom za tisuće korisnih kukaca koji pomažu u održavanju bioraznolikosti. Hotel su postavili djelatnici Međimurske prirode Velimir Bašek i Sara Srša, a učenici su ga ukrasili stabljikama bambusa, češerima, suhom travom te drvenim trupcima s izbušenim rupama. Tako su kukcima pružili prikladno mjesto za prezimljavanje.

Edukaciju učenicima održala je djelatnica Međimurske prirode Ivana Rojko, koja je govorila o masovnom izumiranju vrsta u svijetu te utjecaju klimatskih promjena i globalnog zatopljenja na prirodu i okoliš u kojem se nalazimo, kao i posjetiteljima koji su u hotelu najpriželjkivaniji – pčele samice.

– Ovaj hotel, kao i svi ostali koje smo postavili su namijenjeni nama korisnim kukcima, s posebnim naglaskom na pčele, odnosno oprašivače. U ovom slučaju se ne radi o pčelama koje žive u košnicama i o kojima se ljudi brinu, već su to divlje pčele samice koje imaju vrlo bitnu ulogu u prirodi. Jedna pčela samica mora obavljati puno zahtjevniji posao, a posebno je ugrožena zbog prekomjerne upotrebe pesticida i klimatskih promjena, istaknula je.

Naime, solitarne pčele ili pčele samice vrijedni su oprašivači voćnjaka, koje ne žive u košnicama, ne roje se, već žive samostalno i sve rade same. Manje su od pčela medarica i miroljubive su, odnosno ne bodu. Učinkovitost pri oprašivanju voćaka jedne ženke solitarne pčele može se usporediti s učinkovitošću 120 letačica medonosne pčele, stoga je pčela samica vrlo poželjna u svakom voćnjaku.

Kao i brojne vrste biljnog i životinjskog svijeta, pčela samica ne može se tako brzo prilagoditi novonastalim promjenama i populacija im počinje opadati sve dok vrsta ne izumre. Nestanak nekih vrsta gotovo da ni ne primjećujemo tako dugo dok za nas ne krenu direktne posljedice.

U korist im idu nastambe poput hotela za kukce, koji jednom kad je popunjen, brine i o ostalim važnim i posebnim kukcima poput bubamara, osolikih muha, mrava, uholaža i gusjenica. U toplijim mjesecima tamo kukci mogu pronaći utočište, lijegati jaja i potražiti hranu u obližnjim cjetovima i stablima.

U “podrumu” hotela mogu se doseliti i neki kralježnjaci poput žaba i ježeva, stoga je ovakva nastamba vrlo korisna i uvelike doprinosi održavanju bioraznolikosti.

– Osim obzirnog suživota s kukcima, možete i vi izgraditi svoj hotel za kukce, poručuju iz Međimurske prirode, Javne ustanove za zaštitu prirode.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije