međunarodna izložba karikature u čakovcu

FOTO Treća nagrada Ariela Crkvenčić iz Čakovca, priznanje Lei Lehkec iz Strahoninca

Međimurski župan Matija Posavec, zamjenik gradonačelnika grada Čakovca Zoran Vidović i Mladen Novak, predsjednik Skupštine Međimurske županije uveličali događaj. Priznanje neumornom i uglednom međimurskom karikaturisti Damiru Novaku.

U izložbenom prostoru čakovečkog Centra za kulturu u srijedu navečer pred stotinjak okupljenih otvorena 4. Međunarodnu izložbu karikature kojoj je ovoga puta tema bila voda. Kako nam je rekao hrvatski karikaturist Damir Novak, idejni začetnik, realizator izložbe i predsjednik međunarodnog ocjenjivačkog žirija, voda je zahvalna tema za sve vidove umjetničkog izražavanja pa stoga i ne čudi ovakav rekordan broj radova.

>> Međunarodna izložba karikature u Čakovcu

Pristiglo je 1.380 radova iz 72 države, najviše iz Irana, a poslalo ih je 563 autora e-poštom. Uz kategoriju seniora, prošle je godine uvedena i kategorija za mlade do 16 godina.

– Ova potonja kategorija je moja ideja, a prateći međunarodnu karikaturu, jer u nekim državama poput Irana, Turske i Rusije u karikaturu uvode mlade od 14-16 godina  jer imaju škole karikature pa mladi u tim godinama već i postaju pravi profesionalci. Mladi se karikaturom, kao i odrasli kod nas premalo bave.

Najviše je bilo tema na temu izbjeglica i ratova povezanih na glavnu temu voda, ali pokušali smo za izložbu odabrati radove koji imaju nekakav “gek” što je bit karikature -istaknuo je Novak. U osvrtu na mlade karikaturiste Novak je dodao kako su oni, do 16 godina, ipak ostvarili rekordan odaziv poslavši 128 karikatura, a pristigle su iz 10 država i od 100 autora.

Raduje što su u potonjoj kategoriji nagrađene i pohvaljene dvije mlade autorice iz Međimurja, 9-godišnja Ariela Crkvenčić iz Čakovca, osvojila je treću nagradu, dok je priznanje primila 13-godišnja Lea Lehkec iz Strahoninca. Novak je rekao kako su se i lani pojavili mladi međimurski karikaturisti. Ovaj rekordni odaziv posebno je pohvalio župan Matija Posavec koji je u čestitki Damiru Novaku izrekao divljenje što je uspio ‘cijeli svijet’ dovesti u Čakovec, Međimurje te je izrazio radost njene nadogradnje.

Čestitke i pohvale Novaku i samom događaju su izrekli, dogradonačelnik Čakovca Zoran Vidović i Mladen Novak, predsjednik Skupštine Međimurske županije, koji je ponosno dodao kako je za taj kulturni događaj vezan od prvoga dana. Istaknuo je radost  sve većeg broja sponzora i podupiratelja izložbe. 

Nagrade

Prvu nagradu u kategoriji junior je dobila djevojka iz Turske (Sumeyra Toka, 14 god.),  druga nagrada je otišla u Srbiju (Sofija Bogdanović, 15 god.). Uz Leu priznanja su dodijeljena karikaturistima: iz Rusije (Fedor Chernyshev, 10 god.), Srbije (Ognjen Stojanović, 14 god.), Egipta (Hoda Wesam Khalil, 11 god.) i Indije (Vaishnavi, 12 god.).

Prvu nagradu Festivala i izložbe osvojio je karikaturist Darko Drljević iz Crne Gore koji je na otvorenju izložbe kazao kako mu je posebno drago što svoju ukupno 200-tu nagradu osvojio upravo na izložbi u Čakovcu. Druga nagrada pripala je Irancu (Benjamin Ale Ali), a treća u Poljaku (Slawomir Makal). Pobjednik, kojem je 57 godina i dolazi iz Podgorice, je dodao kako je voda u svim segmentima najzastupljenija u svijetu pa tako i karikaturi, a dati joj kroz nju ime i prezime isto je tako jako zahvalno.

Uz Damira Novaka članovi žirija bili su karikaturisti Bojničan František (Slovačka), Krešimir Kveštek (Hrvatska), Željko Pilipović (Hrvatska) i grafički i web dizajner Josip Toth iz Čakovca. Potonji je uredio i grafički oblikovao katalog izložbe.

Izložbu je predstavio Krešimir Kveštek, a moderatorica izložbene večeri je bila Marta Horvat. Nagrade, priznanja i zahvalnice je prisutnima uručio Damir Novak kojem i ovoga puta duboki naklon za sve što je do sada učinio za svijet karikature u Lijepoj našoj, a pogotovo u kraju ‘med dvema vodami’.

Izložba se može razgledati do 30. rujna, a na zidovima predvorja nalazi se stotinjak karikatura koje zaslužuju dužnu pozornost. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije