SAŽETAK STRUČNO-ZNANSTVENOG SKUPA

DVODNEVNI SKUP Čakovec i međimurski palijativci ponovno položili ispit

Sudjelovalo je oko 20 volontera i 100 profesionalaca zdravstvene i socijalne skrbi iz cijele Republike Hrvatske

Stručno-znanstveni skup o palijativnoj skrbi pod nazivom “Zašto je skrb na kraju života drugačija?” održavao se u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje u Čakovcu u razdoblju od 12. do 13.rujna u organizaciji Doma zdravlja Čakovec, Udruge ”Pomoć neizlječivima” i Hrvatskog društva medicinskih sestara u palijativnoj skrbi, a uz podršku Međimurske županije i drugih sponzora.

– Sudjelovalo je oko 20 volontera i 100 profesionalaca zdravstvene i socijalne skrbi iz cijele Republike Hrvatske – Međimurska županija, Varaždin i Varaždinske županija, Karlovca, Istre, Šibenika, Imotskog, Kutine, Popovače, Krapine, Zagreba – rekla nam je Renata Marđetko Bermanec, predsjednica Udruge Pomoć neizlječivima Međimurske županije i koordinatorica palijativne skrbi Međimurske županije.

Nataša Dumbović, tajnica iste Udruge i koordinatorica palijativne skrbi u Varaždinskoj županiji je dodala kako su skoro polovica ovog broja sudionika bili profesionalci zaposleni u specijalističkim službama palijativne skrbi u Hrvatskoj, dok su drugi sudionici bili profesionalci iz službi socijalne skrbi kao što su domovi za starije te zdravstvene skrbi na primarnoj i bolničkoj razini.

Predavači na skupu su bili David Oliver i Anke Bohnin iz Velike Britanije, Zdenka Pantić i Olivera Kapetanović iz Zagreba, Nataša Dumbović iz Varaždina te Dženana Mulaomerović Musić, Andreja Bogdan i Renata Marđetko Bermanec iz Čakovca.

Skup je otvorio ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr. Branko Vrčić, a sudionike su, uz ravnatelja, pozdravili Marica Lukić, predstavnica Ministarstva zdravstva RH, župan Međimurske županije Matija Posavec i specijalist palijativne skrbi iz Velike Britanije David Oliver. Skup je kao domaćica vodila mr. sc. Renata Marđetko Bermanec.

Skup se održao tijekom dva dana i zbog potrebe za simultanim prevođenjem, prvi dan skupa bio je održan na engleskom jeziku, a drugi dan na hrvatskom. Iako su sve radionice u okviru stručnog skupa imale cilj naglasiti sam kraj bolesnikovog života,  tijekom prvog dana više se govorilo o fizičkim znakovima uznapredovalih faza života i samog umiranja kao i o cjelovitoj slici koju smrt i umiranje predstavlja u obitelji. Tijekom drugog dana naglasak se više stavljao na psihosocijalnu skrb, brigu za obitelj te osjećaje i poteškoće profesionalaca vezano za smrt, umiranje i njihovu ulogu u tom procesu.

Zaključak prvog dana skupa je da je potrebno osvijestiti profesionalce da na kraju života trebamo u svom radu s palijativnim bolesnicima primijeniti drugačiji pristup koji uključuje smanjivanje fizičke patnje, ali i pripremu bolesnika i obitelji na smrt koja uz dobro educiranje profesionalce i obitelj koja je prisutna u trenutku smrti ne treba biti negativni događaj. U široj javnosti potrebno je više govoriti o smrti i umiranju i važnosti planiranja skrbi na kraju života na načine koji neće uplašiti ljude već će ih potaknuti na razmišljanje.

Stručni skup nastavio se tijekom drugog dana, a predavači su bili profesionalci koji se  u cijelosti ili jednim dijelom bave palijativnom skrbi. Drugi dan skupa završio je radionicom za koordinatore palijativne skrbi u županijama koju su vodile Nataša Dumbović i Renata Marđetko Bermanec.

Ovom radionicom kojoj su prisustvovali koordinatori, ali i nekoliko drugih sudionika skupa, želi se dati podrška koordinatorima u njihovom radu te uskladiti zajednički rad u svim županijama prema preporuci koji daje Nacionalni program razvoja palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj 2017-2020. Koordinatori su na radionici iznijeli prepreke sa kojima se susreću u svom radu i razvoju palijativne skrbi u pojedino županiji.

– Usprkos zahtjevnoj ulozi u razvoju tako kompleksnog sustava, kao što je sustav palijativne skrbi, koordinatori i drugi sudionici radionice izrazili su zadovoljstvo zbog dosadašnjeg napretka u svim županijama u Hrvatskoj koji je rezultat zajedničkog rada svih dionika u županiji, ali i na nacionalnoj razini razvoja, edukaciji i drugo – rekle su zaključno Marđetko Bermanec i Dumbović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije