vatrogasni sport

FOTO Mladi vatrogasci iz Međimurja uspješno nastupili na Svjetskom prvenstvu u Rusiji

Reprezentaciju Republike Hrvatske na ovogodišnjoj svjetskoj smotri vatrogasaca sportaša u Rusiji sačinjavali su članovi DVD-a Domašinec, Gardinovec, Varaždinske Toplice, Kaštel Gomilica, Hrženica, Štefanec, Vučetinec i Žiškovec.

Sredinom rujna hrvatsko je vatrogastvo ponovno bilo zastupljeno na natjecanju svjetske razine. Naime, ruski grad Saratov od 8. do 16. rujna bio je domaćinom Svjetskog prvenstva u vatrogasnom sportu, manifestacije koju posljednjih dvadesetak godina organizira Međunarodna sportska federacija vatrogasnih i spasilačkih službi sa sjedištem u Moskvi.

“Vatrogasni sport” je specifičan oblik natjecanja vatrogasaca, pokrenut 1937. godine u bivšem Sovjetskom Savezu. Natjecateljski timovi natječu se u različitim vježbama vezanim uz vatrogastvo, poput penjanja ljestvom kukačom na improvizirani toranj, razvijanje vatrogasne navale kod simuliranog požara pomoću prijenosne motorne vatrogasne pumpe, štafetne utrke s preprekama, itd. Međunarodna natjecanja u vatrogasnom sportu održavaju se od 1968. godine. 2010. godine u Kazanu je po prvi puta u zasebnoj kategoriji nastupila vatrogasna mladež.

Ovim se oblikom natjecanja u hrvatskom vatrogastvu pred nekoliko godina prva započela ozbiljno baviti Vatrogasna sportska udruga Žiškovec, na čelu s njezinim predsjednikom Radovanom Zadravcem, dugogodišnjim vatrogasnim dužnosnikom. Spomenimo da je isti nakon nekoliko godina rada postao i jednim od nekoliko zamjenika predsjednika svjetske federacije. Uz članove Udruge koji prije svega dolaze s područja cijelog Međimurja, s aktivnim sudjelovanjem u ovim natjecanjima započelo se i u susjednoj Varaždinskoj županiji, zahvaljujući DVD-u Varaždinske Toplice, predvođenom zapovjednicom Marinelom Belavić.

Prije opisa nastupa u Rusiji, valja reći kako su članovi Udruge na svjetskim prvenstvima, koja se zasebno održavaju u kategoriji muških i ženskih seniora (bez obzira na dob) te muške i ženske mladeži (za razliku od natjecanja CTIF-a mladež se ovdje natječe u 3 dobna uzrasta – 14 i manje godina, 15-16 godina, 17-18 godina), nastupili na svjetskom prvenstvu u turskom Izmiru 2017. i slovačkoj Banskoj Bystrici 2018. godine, uz nekoliko gostujućih nastupa na nacionalnim natjecanjima u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Ukrajini. 

Reprezentaciju Republike Hrvatske na ovogodišnjoj svjetskoj smotri vatrogasaca sportaša u Rusiji sačinjavali su članovi DVD-a Domašinec, Gardinovec, Varaždinske Toplice, Kaštel Gomilica, Hrženica, Štefanec, Vučetinec i Žiškovec.

U kategoriji juniorki nastupile su Lucija Koščak, Anabella Pokrivač, Enna Trupković, Emina Bočkaj, Ema Hajdarović, Anamaria Ovčar i Stela Purić. U kategoriji juniora nastupili su Marko Dvorski, Emanuel Strahija i Ivan Bedeković. U seniorskoj ženskoj kategoriji nastupile su Ivana Kovač, Mateja Vugrinec, Ana Vukalović, Jelena Vugrinec, Jana Huzjak, Lea Rissi, Mateja Dvorski i Lana Šimek, uz voditeljicu Marinelu Belavić. U muškoj seniorskoj kategoriji nastupili su Luka Živko i Ivan Ratković, kao i njihovi treneri i voditelji Radovan Zadravec te Josip Kranjčec.

U subotu, 7. rujna u Žiškovcu ispred vatrogasnog doma na putu za Rusiju ispraćen je veći dio reprezentacije, a uz njihove najmilije na put ih je ispratio i Mladen Novak, predsjednik Skupštine Međimurske županije. Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, koja je također bila na ispraćaju, u Rusiji ih je bodrila s tribina. Uz nju su predstavnici reprezentacije bili Milivoj Taslak, predsjednik Savjeta za vatrogasnu mladež HVZ-a i Stjepan Kovaček, urednik portala vatrogastvo.hr.

Uvodni dio jednotjednog nastupa na svjetskom prvenstvu u ruskom Saratovu obilježen je upoznavanjem opreme na kojoj će se provoditi natjecanje, što je posebno važno za timove poput hrvatskoga, s obzirom da kod nas ne postoji nijedan tipizirani vatrogasni toranj za vježbanje penjanja pomoću ljestve kukače, mobilnih kućica i univerzalnih greda za štafetnu utrku ili drugih elemenata osnovne opreme na terenu za pojedine discipline u ovom natjecanju. Za razliku od naših uvjeta, u istočnoj Europi spomenuti tornjevi mogu se pronaći u svakoj ozbiljnijoj vatrogasnoj postrojbi odnosno u okviru njihovih objekata. 

Dolazak nacionalnih timova sa netom otvorene moderne saratovske zračne luke Jurij Gagarin u gradske hotele, kao i njihov svakodnevni put na stadion, doista je posebna priča. Policijska pratnja i  zaustavljanje cjelokupnog prometa radi brzog prolaska svakog pojedinog natjecatelja “na ruski način” teško je opisati riječima. 

Grad Saratov veličine je Zagreba, a za ovo jubilarno svjetsko natjecanje intenzivno se pripremao tijekom posljednje godine. Ceremonijal otvaranja, kao i sve discipline natjecanja, održani su na središnjem gradskom stadionu Lokomotiv, u koji je samo posljednjih mjeseci uloženo oko milijun eura, ponajviše za novu atletsku stazu od tartana i umjetnu travu na središnjem travnjaku.

Oko 600 vatrogasaca sportaša iz 20-tak zemalja zadivljeno je 90-minutnim svečanim otvaranjem natjecanja, točnije ostavljeno bez daha kolažom atraktivnih nastupa preko 2000 izvođača. Po prvi puta sudjelovali su timovi iz Kine i Saudijske Arabije, dok su već uobičajeno stigli sudionici iz Austrije, Hrvatske, Češke, Kazahstana, Slovačke, Bugarske, Mongolije, Poljske, Turske, Uzbekistana, Bjelorusije, Njemačke, Koreje i naravno zemlje domaćina. Nekoliko dodatnih zemalja, poput Indije i Italije, poslalo je samo svoje predstavnike, najavivši pritom sudjelovanje u narednim godinama.

Nakon intoniranja himne Ruske Federacije, okupljenima su se obratili ruski ministar za civilnu zaštitu, izvanredna stanja i upravljanje katastrofama Jevgenij Ziničev te guverner Saratova Valery Rada.

– Ovo je povijesni događaj za nas – Saratovce i cijelu Rusiju. Tijekom proteklih 17 godina četvrti smo ruski domaćini ovog natjecanja, nakon Moskve, Ufe i Sankt Peterburga. Prvi put u proširenom obliku, uz sudjelovanje kako odraslih tako i mladeži. Biti domaćinom ovog natjecanja velika nam je čast. Nedavno smo otvorili novu zračnu luku Gagarin koja je primila sve delegacije. Izbor regije kao mjesta održavanja svjetskog prvenstva ukazuje na visoku razinu pripravnosti saratovskih vatrogasaca i spasilaca – rekao je čelnik regije. Potom je Hartmut Bastisch iz Njemačke, glavni sudac natjecanja, na ruskom objavio: “Svjetsko prvenstvo proglašavam otvorenim!”. 

Nastup hrvatskih sudionika popraćen je vrlo pozitivnom podrškom od strane drugih zemalja, a posebno čeških i slovačkih kolega s kojima čelnici Udruge gaje vrlo dobre odnose. Dobrim dijelom tome je doprinijela uočljiva objektivna slabija pripremljenost za same nastupe. Ženski dio reprezentacije borio se u konkurenciji 10 zemalja. U ukupnom plasmanu zbrajaju se rezultati postignuti u sve četiri službene discipline: penjanju na toranj ljestvom kukačom, utrkom na 100 metara s preprekama, štafetnom utrkom s preprekama na 4 puta po 100 metara i mokroj vježbi.

Unatoč neiskustvu hrvatski je tim osvojio ukupno 7. mjesto. Neprikosnovene prvakinje ponovno su postale predstavnice Ruske Federacije, a našim su  predstavnicama “u leđa gledale” predstavnice Bugarske, Austrije i Latvije. U muškoj je konkurenciji nastupilo 17 nacionalnih timova, a u prvom nastupu naše cjelovite muške reprezentacije ostvaren je rezultat bolji od Latvije, dok su prvaci također bili Rusi.

U okviru 5. Svjetskog prvenstva za žensku mladež svjetskim prvacima postale su mlade Ruskinje, a u konkurenciji 7 reprezentacija hrvatski je tim pobijedio predstavnice Bugarske. U okviru 9. Svjetskog prvenstva za mušku mladež svjetskim prvacima također su postali Rusi, a u konkurenciji 9 reprezentacija hrvatski je tim pobijedio Austrijance.

Svečano zatvaranje svjetskog prvenstva održano je u gradskom kazalištu, uz impresivan splet proglašenja pobjednika u svim kategorijama, dodjelu izdašnih nagrada glavnih sponzora odnosno banaka VTB i Sberbank (svjetski prvak u penjanju na toranj pomoću ljestve kukače nagrađen je novim automobilom marke BMW) te nastupe folklornih i suvremenih plesača te pjevača.

Posebna pažnja u programu je posvećena narednim domaćinima ovoga natjecanja iduće godine. Domaćin seniorima biti će Kazahstan, dok će vatrogasce sportaše u kategoriji mladeži  ugostiti Republika Hrvatska, odnosno grad Čakovec. Stoga su službenu zastavu natjecanja od predsjednika Međunarodne sportske federacije vatrogasnih i spasilačkih službi Aleksandra Chupriyana primili  članovi hrvatske delegacije, prigodom čega se njezin voditelj odnosno voditelj organizacijskog odbora za spomenuto natjecanje u Hrvatskoj Radovan Zadravec obratio nazočnima, pozvavši ih srdačno na ruskom jeziku na dolazak u Lijepu Našu.

Pripreme za svjetsko natjecanje vatrogasaca sportaša u kategoriji mladeži u Čakovcu, planiranog za drugu polovicu mjeseca kolovoza, započele su početkom ove godine, uz usporedno pokretanje natjecateljske lige u kojoj sudjeluje više DVD-ova s hrvatskog sjeverozapada. Planira se i proširenje iste općim pozivom svim vatrogasnim organizacijama u našoj zemlji, a kako bi se što veći broj zainteresiranih imao prilike natjecati u ovom atraktivnom obliku natjecanja u vatrogastvu.

Nastup hrvatske reprezentacije u dalekom Saratovu svojom su potporom omogućili Međimurska županija, Grad Varaždinske Toplice, Općina Selnica, TZ Varaždinske županije, CHIP d.o.o, Sport spirit d.o.o., Kraljić A&S d.o o, Quadro d.o.o., Ivica Brnas, Diz CNC d.o.o., Bernarda d.o.o., TTI d.o.o., Stolarija i pilana Ratković, Bilanca d.o.o., Metalna galanterija i tiskanje Nofta te portal vatrogastvo.hr. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije