ZA SVE GRAĐANE

DAN OTVORENIH ULICA Idućeg utorka niz aktivnosti na otvorenom u Međimurju

Uz brojne druge aktivnosti, uz Dan otvorenih ulica održat će se i biciklijada koja će povezati Prelog, Mursko Središće i Čakovec

Čakovec, Prelog i Mursko Središće bit će jedni od desetak hrvatskih i više od 200-tinjak europskih gradova koji će obilježiti Open Streets Day. Kako je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u prostorima Zavoda za javno zdravstvo istaknula ravnateljica Zavoda Marina PayerPal, riječ je o paneuropskom projektu kojeg je pokrenula ISCA – Međunarodna organizacija za sport i kulturu.

Zavod već duži niz godina provodi projekte koje osmišljava ISCA, a ovogodišnji Dan otvorenih ulica (Open Streets Day) sastojat će se od biciklijade koja će povezati tri međimurska grada te brojnih drugih aktivnosti u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću. Za manifestaciju koja će biti održana u utorak, 24. rujna te će biti dio Sajma prevencije i sigurnosti kazala je kako ima posebnu vrijednost.

– Open Streets Day okuplja sve građane, od onih najmlađih pa do onih najstarijih -naglasila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Nacionalni koordinator projekta Open Streets Day za Hrvatsku je Renata Kutnjak Kiš, voditeljica djelatnosti za javno zdravstvo pri međimurskom zavodu za javno zdravstvo koja je istaknula važnost projekata koji potiču na kretanje i rekreiranje.

– Nekretanje, koje povećava rizik za prekomjernu tjelesnu težinu debljinu sa sobom povlači niz bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, depresije i još mnogih koje bi se inače mogle vrlo lako prevenirati – istaknula je. Zbog toga će se u nedjelju, 22. rujna obilježiti Europski dan bez automobila s ciljem pozivanja i nagrađivanja Međimuraca i Međimurki da svojeg limenog ljubimca ostave u garaži, a da na kavu, izlet ili bilo kakvu sportsku aktivnost ide pješke ili biciklom.

O Open Streets Dayu pak je kazala da je zamišljen da bude prijemosnica između obilježavanja europskog tjedna mobilnosti i europskog tjedna kretanja s ciljem korištenja ulica i javnih mjesta. Započet će biciklijadom koja će startati u 9 sati u Prelogu te će preko Murskog Središća stići do Čakovca u 12 sati. U sva tri grada bit će organizirane različiti popratni događaji, a središnji u Čakovcu pripremila je Zajednica sportskih udruga Čakovca.

Tako će na zatvorenoj Športskoj ulici profesorica Ivana Nikolić zajedno sa svojim studentima s Učiteljskog fakulteta Odsjeka u Čakovcu pripremiti desetak različitih igara, bit će tu pikado za slijepe i slabovidne osobe, sportske igre za starije osobe te prezentacija sportova: tenisa, košarke, nogometa, streličarstva i džuda. I u Čakovcu, Murskom Središću te Prelogu bit će organizirane bicklijade za najmlađe te druge sportsko-rekreativne aktivnosti.

Policijska službenica za sigurnost cestovnog prometa Irena Branović tom prilikom je izjavila kako je želja skrenuti što veću pozornost na bicikliste, ali same bicikliste naučiti prometnim pravilima i prometnoj kulturi. Dodala je kako će u Čakovcu najmlađima biti na raspolaganju i UNICAR automobili, a poseban program napravljen je za polaznike Centra za odgoj i obrazovanje. PU međimurska će osigurati i službenu policijsku pratnju sudionicima biciklijade od Preloga preko Murskog Središća do Čakovca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije