vjerski turizam

DANI SVETOG JERONIMA Novost u kulturno sakralnom životu – prvo ‘Jeronimovo’ u Štrigovi

Od 27. do 30. rujna Štrigova će biti mjesto održavanja svečanosti u spomen i čast Svetog Jeronima, velikog sveca i prevoditelja Biblije na latinski jezik. Lijepa crkva kojoj je Jeronim patron, ponosno se uzdiže povrh lijepe Štrigove.

Josip Mikec, stručni suradnik u Turističkoj zjednici Općine Štrigova i kreator mnogih događanja u štrigovskom kraju, štrigovski općinski načelnik Stanisav Rebernik i domači župnik velečasni dr. Kristijan Kuhar, u Župnom uredu Župe Štrigova predstavili su prve ‘Dane svetog Jeronima’ koji će se održavati od 27. do 30. rujna ove godine.

Program započinje u petak, 27. rujna u prostoru Državnog arhiva za Međimurje u Štrigovi otvorenjem Izložbe pod nazivom ‘Bogu na svom jeziku – Baština rimske liturgije na crkvenoslavenskom jeziku i glagoljskom pismu’. Otvorenje izložbe zakazano je točno u podne.

U nedjelju u 19 sati u povijesnoj i gotovo detaljno restauriranoj crkvi svetog Jeronima, koja se ponosno uzdiže nad ‘Ljepoticom Štrigovom’ započet će Festival svetog Jeronima uz nastup vrhunskih izvođača sakralne glazbe i pjesama. Izvođaći će biti: Anđelko Igrec, Zbor Chorus Varaždin, Zbor Via Varaždin, Instrumentalni ansambl, Doroteja Ilčić, Silvija Habunek i Luka Šopar

Na sam blagdan Svetog Jeronima u ponedjeljak 30. rujna u 11 sati u crkvi Svetog Jeronima bit će svečana Sveta misa koju će predslaviti prof.dr.sc. Ivan Bodrožić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Svi smo pozvani na ovaj blagdan kulture, vjere i povijesti, prvi događaj koji bi Štrigovu moga označiti kao prvo mjesto vjerskog turizma u Međimurju. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije