BRANKO LISJAK PONOVNO IZNENAĐUJE

SAM SVOJ MAJSTOR Branko Indijanac iz Donje Dubrave vlastitim rukama izradio vikinški drakar

O Branku Lisjaku (45) iz Donje Dubrave pisali smo na našem portalu. Danas mu je 45 godina, a sumještani ga znaju kao Branko Indijanac. Svako malo, pa nas Branko nečim novim iznenadi.

‘U Donjoj Dubravi u Ulici Pavleka Miškine 22 je naš susjed napravio Vikinški drakar 8 metara dužine pa bi bilo lijepo da se objavi.’

>> Neobičan svijet umjetnosti: Branko Indijanac s poznatim ličnostima

Poruku s fotografijama vikinškog ratnog broda poslao nam je njegov susjed Josip Lisjak. Riječ je o plovilo kojeg su koristili u ratne svrhe Vikinzi. To su brodovi na vesla koji su naziv su dobili po figuri zmajeve glave na vrhu pramca drakar (mn. od šved. drake: zmaj; norv. drage).

Tko je čovjek koji je kao umjetnik svojim djelima, koja se mahom odnose na rukotvorstvo Divljeg zapada. Sumještani ga znaju kao Branka Indijanca i to s pravom jer se njegov život od sedme godine obojen likovima Divljeg zapada. Za to je ‘sukrivac’ i njegova majka koje mu je kupovala stripove ondašnjeg Zagora.

Danas je umjetnik koji već blizu 40 godina živi svijet Divljeg zapada pretvarajući ga u skulpture. To mu je sve, živi s njima i za njih i čine ga sretnim. Pročitao je nekoliko tisuća stripova koje i danas čuva, kao i više stotina knjiga o američkoj i ostaloj povijesti. Bili su mu inspiracija da svoju kuću pretvore u taj svijet.

Veličina toga umjetnik je u tome što sve skulpture radi u naravi od dasaka lijepljenih jedne za drugu koje boji prirodnim bojama. To mu nije problem jer je po struci soboslikar. Rekao je prilikom zadnjeg razgovora kako mu je velika želja kuću pretvoriti u muzej i dati priliku turistima da sve to vide, pogotovo jer je jedan dio kuće ‘nastanjen’ i povijesnim ličnostima koje je od nedavno počeo izrađivati pa tu možete naći lik dr. Tuđmana, Nikole Zrinskog…

Sve se to nalazi u Donjoj Dubravi na adresi Ulice Pavleka Miškine 22. Lakše ćete je naći ako se zagledate u dvorište gdje su izgrađene kaubojske tvrđave, a od nedavno ovdje je spomenuta lađa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije