OČEKUJU VAS VRIJEDNE NAGRADE

PJEŠKE ILI BICIKLOM NA POSAO Sudjelujte u akciji kojom čuvate svoje zdravlje i štitite okoliš

Redovito vožnja biciklom može produžiti život za 2 godine u odnosu na one koji to ne čine, a svi koji pješače samo 25 minuta dnevno mogu živjeti i do 7 godina duže od prosjeka

Već 12 godina zaredom tijekom rujna odvija se javno-zdravstvena akcija “Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju” koju zajednički organiziraju Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Gradski bazeni “Marija Ružić” Čakovec.

Proteklih godina u njoj je sudjelovalo oko 1.200 naših sugrađana koji su pješice ili biciklom prešli 166.000 kilometara. Tijekom tri tjedna ovogodišnje kampanje, od 9. do 29. rujna, u nju se mogu uključiti svi koji barem tri dana u tjednu žele pješačiti ili voziti bicikl. Potrebno je ostvariti najmanje 2,5 sata tjelesne aktivnosti tjedno. 

Najavljujući početak ovogodišnje akcije ravnateljica Zavoda prim. Marina Payerl-Pal, dr.med. kao njezin glavni cilj istakla je tjelesnu aktivnost u svakoj prigodi. Pozvala je na što brojniji odaziv te rekla da sudionici akcije sudjelovanjem najviše čine za vlastito zdravlje. 

Voditeljica akcije Renata Kutnjak Kiš, dr.med. rukovoditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo upozorila je na podatak prema kojem čak dvije trećine stanovništva nije dovoljno tjelesno aktivno. Rekla je da se ovom akcijom potiču pješačenje i bicikliranje, jer su te aktivnosti primjerene svakoj dobnoj skupini bez obzira na razinu tjelesne sposobnosti. Redovito kretanje najbolja je prevencija, a navedene aktivnosti utječu na liječenje čak 26 različitih kroničnih, nezaraznih bolesti, među kojima su mnoge koje se smatraju vodećim uzrocima smrtnosti.

Redovito vožnja biciklom može produžiti život za 2 godine u odnosu na one koji to ne čine, a svi koji pješače samo 25 minuta dnevno mogu živjeti i do 7 godina duže od prosjeka. Zdravi način prijevoza važan je i za zaštitu okoliša, jer pridonosi smanjenju onečišćenja.

Direktor GP Ekom Čakovec Miodrag Novosel, univ.spec.men.sporta zahvalio je predstavnicama Zavoda na dosadašnjoj dobroj suradnji te pozvao da se aktivnosti obuhvaćene ovom akcijom redovito nadopunjavaju i plivanjem.

Po završetku akcije potrebno je, najkasnije do 2.listopada, ispuniti pristupnicu s rezultatima i poslati je poštom ili se prijaviti online. Pristupnice se mogu nabaviti u Zavodu za javno zdravstvo MŽ, ambulantama obiteljske medicine, ljekarnama, a moguće ih je pronaći i na web-stranici Zavoda.

Početkom listopada uslijedit će nagradno izvlačenja na kojem će najsretniji osvojiti bicikl, sportski sat, sportsku jaknu, biciklističku kacigu i aparat za mjerenje koraka, a svi sudionici imaju pravo na jednodnevno kupanje na čakovečkim bazenima. Dodjela nagrada predviđena je 9. listopada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije