MLADI INFORMATIČARI

FOTO U nastavnoj godini 2019./2020. čak dva informatička programa za darovite učenike

U Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK), javno su predstavili prestižne informatičko-robotičke tečajeve.

Bila je to izvrsna prilika za roditelje i djecu da se upoznaju s radom udruga te specifičnostima i ciljnom skupinama svakog pojedinog tečaja. Od predavača i mentora dobili su sve potrebne informacije koje će im olakšati odluku na što će se od ponuđenog prijaviti u nastavnoj godini 2019./2020. Predstavljena su čak dva programa – Centar izvrsnosti informatike Međimurske županije i STEM centar koji zajedno broje trinaest tečaja iz područja algoritama, informatike, robotike i ostalih STEM kategorija.

Predsjednik Udruge Mladi informatičari Strahoninca Dejan Drabić objasnio je kako je Centar izvrsnosti iz informatike financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i Međimurske županije, a provodi ga Udruga MIS u partnerstvu s udrugom MIK, Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje, Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec i III. OŠ Čakovec te dodao kako je Centar opravdao svoj rad ne samo brojem polaznika, već i njihovim rezultatima na brojnim natjecanjima gdje su se osvajala i zlatna odličja.

STEM CENTAR novi je projekt udruge Međimurski informatički klub koji će se provoditi u školskoj godini 2019./2020. Obuhvaća tečajeve poput programiranja, robotike, 3D modeliranja i WEB programiranja, a predsjednik Viktor Lazar objasnio je kako je projekt prijavljen na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske s ciljem dobivanja bespovratnih sredstava koji bi pokrili dio naknade za pohađanje radionica te rasteretili roditelje.

Međimurska županija rad darovite djece potiče kroz Centar izvrsnosti, trenutno jedini Centar izvrsnosti u županiji, no pročelnica UO za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak kazala je kako je trenutno u postupku osnivanje Centra izvrsnosti iz biologije, kemije, fizike i matematike u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec.

– Zahvaljujući kurikularnoj reformi informatika na velika vrata ulazi u škole te možemo očekivati da će biti još više onih koji svoja informatička znanja žele dodatno unaprijediti kroz ponuđene tečajeve. Mi smo kao županija s CARNET-om potpisali Ugovor o sustavu e-Škole te će od jeseni taj projekt obuhvaćati sve škole, što znači da će naši učenici odsada raditi u još modernijim uvjetima. Ponosni smo na izvrsne rezultate naših školaraca i to ne samo na informatičkom polju te vjerujem da će nova nastavna godina biti jednako plodonosna – kazala je pročelnica Novak.

S djecom će raditi vrsni IT stručnjaci te ponajbolji nastavnici iz obrazovnog sektora, koji će ih mentorirati te ovisno o njihovoj želji i napretku, pripremati za informatička i robotička natjecanja. Oni su Miljenko Blažeka, Darinka Drabić, Dejan Drabić, David Krištofić, Viktor Lazar, Igor Matoša, Dunja Škvorc, Denis Vidović te Renato Železnjak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije