PROSVJED ZASAD ZAOBIŠAO ČAKOVEC

TOMISLAV NOVINŠČAK ‘Sindikalne zahtjeve smatram opravdanim, ali očekujem da moguće akcije ne budu na štetu pacijenata’

- Očekujem da sve eventualne sindikalne akcije u našoj bolnici budu najavljene, usuglašene i da sve zdravstvene službe budu organizirane na način da niti hitni pacijenti ili oni vitalno ugroženi ne budu uskraćeni za potrebnu zdravstvenu skrb

Danas je u nekoliko hrvatskih bolnica održan prosvjed ‘Pet do 12’ tijekom kojeg je, nakratko, obustavljen rad kako bi se građane i Vladu upozorilo na to da je stanje u sustavu zdravstvene skrbi neizdrživo.

Akciju, koja je provedena u KBC-ima Zagreb i Split te OB Dubrovnik, je organizirao Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara reagirajući na neprihvaćanje parafiranog kolektivnog ugovora u sklopu pregovora o povećanju plaća zaposlenih u sustavu zdravstva.

Današnja akcija “zaobišla” je Županijsku bolnicu Čakovec, ali smo s njenim ravnateljem dr. Tomislavom Novinščakom razgovarali o tome kakvo je stanje i očekuje li sindikalne akcije i u našoj sredini.

– Već dugi niz godina i kao liječnik i kasnije kao dio upravljačkih struktura bilo Zavoda za hitnu medicinu, bilo sad kao ravnatelj bolnice njegujem i imam vrlo korektne odnose sa sindikatima. Moje mišljenje je da se radi o jednom partnerskom odnosu sindikata i poslodavca koji zajedno usklađuju djelovanje.

Osobno ne utječem na odluke koje donosi Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo financija ili Vlada RH, niti sudjelujem u pregovorima koji se vode. Smatram da postoji prostor za povećanje plaća zaposlenih u zdravstvenom sustavu, ali odluku o tome donose nadležne instance.

S druge strane očekujem da sve eventualne sindikalne akcije u našoj bolnici budu najavljene, usuglašene i da sve zdravstvene službe budu organizirane na način da niti hitni pacijenti ili oni vitalno ugroženi ne budu uskraćeni za potrebnu zdravstvenu skrb – rekao je.

Novinščak se prisjetio i ranijih štrajkova u zdravstvu te istako da su oni u Čakovcu uvijek prolazili dostojanstveno, s dignitetom i uz veliki odaziv zaposlenih, ali nikad na štetu pacijenata te takvu organizaciju posla očekuje i ubuduće.

– Imamo jednu zanimljivu okolnost da čelnici Hrvatskog liječničkog sindikata i Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske mr.sc. Renata Čulinović-Čaić dr.med. i Stjepan Topolnjak dolaze upravo iz naše bolnice, pa sam siguran da će se kod nas posebno obratiti pažnja da se eventualni štrajk provodi u skladu sa svim pravilima. Zasad, međutim, nemamo nikakvih spoznaja, niti najava o mogućim sindikalnim akcijama u našoj bolnici – zaključio je ravnatelj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije