kuća u cvijeću

KUĆA U CVJETNOJ RAPSODIJI Verica i Alojz Kuzmić se ponose svojim cvjetnim carstvom

- Da ne volim prirodu, cvijeće i sve što je lijepo nikada ne bi ušla u ovo zahtjevno cvjetno carstvo- kaže Verica Kuzmić iz Donjeg Vidovca.

Putniku namjerniku na cesti Kotoriba-Donji Vidovec pogled će nesvjesno skrenuti desno na početak Ulice Nikole Tesle gdje će na kućnom broju 7 uočiti prekrasne surfinije koje krase kuću i okućnicu obitelji Kuzmić, Verice i Alojza.

Supružnici su pokazali i dokazali, pogotovo domaćica kuće Verica, kako moć prirode ništa ne može zamijeniti, osobito ako se radi o velikom broju prekrasno uzgojenih velikih surfinija. Traje kod njih ta cvjetna rapsodija od travnja do početka studenoga. 

Cvjetnu bajku je počela pisati prije osam godina kada se konačno u zbilju pretvorila njezina tiha patnja-cvijeće, kuća u prirodnom okruženju pa  danas od njezinih surfinija bez daha ostaju i oni koji ne vole prirodu. Upravo glede toga Verica kaže:

–  Presretana što sam svojim primjerom potaknula kćerku Kristinu Hujs i moram priznati da okoliš njihove obiteljske kuće u Ulici Matije Gupca u našem D. Vidovcu možda ima veću ljepotu od naše. Bila bi još sretnija da je više takvih  da uljepšaju svoje terase, prozore, balkone… a ja ću im rado pomoći savjetima jer bilo bi prekrasno živjeti u što brojnijem cvjetnom okruženju.

No, ta ljepota traži i svoga roba, to znači kako  nije sve gotovo kad kupite cvijet, već ako želite da uvijek budu lijepe i mirisne, surfinije traže mnogo više jer to više daje da ono bude  jedno od najljepših, ali i najzahtjevnijih biljaka.

Cvijet surfinije?

– Njegujem ga pažljivo, po točno određenim pravilima jer svako odstupanje može biti pogubno. Surfinije moraju biti okrenute na južnu stranu, inače gube cvijet. Zemlja mora biti vrhunska, s dovoljno hranjiva. Najvažnije je, naravno, zalijevanje.

To je i najzahtjevnije jer cvijet  zahtijeva jako puno vode i ako korijen samo jedan dan ostane suh, teško ga je vratiti – kaže i dodaje da kada su vremenski uvjeti normalni zalijevaju se jednom dnevno, no ovoga ljeta je to bilo u nekim slučajevima i dva puta pa, ovisno o vremenu, dnevno potroši dnevno sat i više vremena. – Nije dovoljna samo voda imam ja svoju zasebnu recepturu za njihovu ljepotu – kaže Verica i dodaje kako će je rado podijeliti sa znatiželjnima.

Kao što je ranije spomenula kćerku, mora dodati i snahu Aleksandru koja je svako ljeto uz cvijeće u dane kada je Verica sa suprugom na moru. O bajkovitoj kući Kuzmićević pisali smo prije dvije godine pa nismo mogli odoljeti ljepoti da ponovno ne svratimo do njih.

Razlog? Sve nam se danas učinilo nekako drugačijim, ljepšim…..I je, priznali to mi ili ne kao i svi drugi, no skromni Kuzmići će reći da tome nije tako. Koliko vole to cvijeće, koliko se njime diče potkrijepili su nam s najdražim obiteljskim fotografijama među kojima se nalazi to njihovo milo i drago cvijeće.
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije