SRUŠEN JASEN I OREZANA DVA STABLA

FOTO Zahvati na stablima u Parku Rudolfa Kropeka u Čakovcu otvorili nove polemike

'Situacija na terenu navela nas je da naposlijetku pristupimo radovima zbog sigurnosti građana i imovine. Srušeno stablo jasena bilo je zahvaćeno bolešću (neslužbeno doznajemo da se radilo o gljivičnoj bolesti) i radi toga je bilo nužno ukloniti ga'

Posljednjih dana, posebno na društvenim mrežama, podiglo se mnogo prašine zbog radova koji se izvode u čakovečkom Parku Rudolfa Kropeka. Djelatnici Čakoma tamo su, naime, srušili stablo širokolisnog jasena, a u velikoj su mjeri orezana još dva stabla. Pojašnjenje novih zahvata na čakovečkom “zelenom fondu” potražili smo na relaciji Čakom – Grad Čakovec.

Direktor Čakoma Ivan Perhoč kratko nam je potvrdio da gradsko komunalno poduzeće izvodi ove radove temeljem rješenja izdanog od strane Grada Čakovca i na osnovu stručnog mišljenja tvrtke Cedrus Čakovec. Voditelj Odsjeka za komunalno i prometno redarstvo Grada Čakovca Ivica Pongrac rekao nam je da su rješenje, na osnovu spomenutog stručnog mišljenja, donijeli još prije godinu dana. 

– Situacija na terenu navela nas je da naposlijetku pristupimo radovima zbog sigurnosti građana i imovine. Srušeno stablo jasena bilo je zahvaćeno bolešću (neslužbeno doznajemo da se radilo o gljivičnoj bolesti) i radi toga je bilo nužno ukloniti ga. Na preostala dva stabla sve češće je, a posebno za nevremena, dolazilo do lomova i padanja grana te su u nekoliko navrata oštećena parkirana vozila. Kako se radilo o povećanoj opasnosti za sigurnost ljudi i imovine provedeno je orezivanje tih stabala. Kad završi sezona vegetacije srušeno stablo nadomjestit će se novom sadnjom, baš kao što to planiramo na svim mjestima gdje se drveće rušilo i uklanjalo – najavio je Pongrac.

S obzirom da je u urbanim vizurama općenito sve manje zelenila, razumljivo je da su građani osjetljivi na ovakve zahvate. U tom pogledu sve primjedbe i prijedloge koje dolaze s njihove strane trebalo bi prihvatiti dobronamjerno i izaći im ususret kad god je to moguće. S druge strane činjenica je da gradski oci svoje odluke temelje na mišljenjima struke te da su s namjerom uvažavanja suda javnosti organizirali javnu prezentaciju i raspravu na tu temu.

Jednako tako njihov posao je brinuti i o sigurnosti građana, jer što bi se desilo kad bi zbog srušene grane ili stabla netko stradao ili bio ozlijeđen? Koliko god se u komentarima mišljenje struke često proglašava upitnim, ni oni koji ga dovode u pitanje ne mogu reći da barataju potrebnim stručnim znanjem. 

Budući da se po ovom pitanju može očekivati još mnogo polemike, možda bi se nesporazumi i nesuglasice u komunikaciji mogli izbjeći ili barem umanjiti. Naime, od 25. do 27. listopada pred nama su Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj.

Možda bi se ta prilika mogla iskoristiti kako za široki aktivistički zahvat po gradskim zelenim površinama, tako i za organizaciju još jedne javne tribine na kojoj bi netko od vodećih hrvatskih autoriteta s ovog područja argumentirano govorio o tome u kojoj mjeri je okolišna politika našeg grada, posebno u ovom segmentu, dobra ili nije. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije