VIŠE NE MORAMO PUTOVATI DRUGDJE

PRVI PACIJENTI VEĆ STIGLI Čakovečka bolnica započela s ugradnjom srčanih pacemakera

Ovaj se postupku do sada nije radio u našoj bolnici, pa je njegovim uvođenjem dodatno podignuta zdravstvene zaštite pacijenata. Na čelu medicinskog tima koji će provoditi ove zahvate je Voditelj Odjela za intervencijsku kardiologiju dr. Mihajlo Kovačić

Danas je na odjelu Intervencijske kardiologije Županijske bolnice Čakovec započelo provođenje programa implantacije trajnih elektrostimulatora srca, svima nama poznatijih kao srčanih pacemakera.

Ovaj se postupak do sada nije radio u našoj bolnici, pa je njegovim uvođenjem dodatno podignuta zdravstvena zaštita pacijenata. Na čelu medicinskog tima koji će provoditi ove zahvate je Voditelj Odjela za intervencijsku kardiologiju Mihajlo Kovačić, dr.med., spec. interne medicine, subspec. Kardiologije.

– Radi se o uređajima koji se, primarno, koriste za liječenje bradiaritmije, odnosno poremećaja srčanog ritma kada je on usporen. Uređaj to prepoznaje i preuzima funkciju srca. Za početak ćemo ugrađivati jednokomorne i dvokomorne elektrostimulatore. Danas imamo 4 pacijenta srednje i starije dobi kojima ćemo ugradnjom ovog uređaja omogućiti da ne upadnu u životno opasne aritmije zbog kojih ljudi često gube svijest.

Sama procedura ugradnje traje 30-60 minuta, a pacijentu u bolnici ne ostaju duže od dva dana, dok se neki zahvati mogu obaviti i kroz dnevnu bolnicu. Nakon ugradnje pacemakerska funkcija se kontrolira otprilike svakih godinu dana, a vijek trajanja uređaja je oko 10 godina – opisao je sam uređaj i proceduru Kovačić.

– Nadamo se da ćemo ubrzo započeti i ugradnju srčanih kardioverter-defibrilatora. To su uređaju koji osim funkcije elektrostimulacije imaju i mogućnost defibrilacije u slučaju pojavljivanja po život opasnih aritmija te na taj način mogu neposredno spasiti život. Sve ovo je korak naprijed u zaokruživanju i dodatnom proširenju naše kardiološke priče ovdje u Međimurju. Na području naše županije mjesečno imamo oko 4-6 ovakvih pacijenata, ali očekujem da će nam sada početi dolaziti i bolesnici iz varaždinske, koprivničke i zagrebačkih bolnica, kuda smo mi slali naše pacijente – rekao je. 
Ekipi koja će u čakovečkoj bolnici provoditi ove programe pomagati će i docent dr.sc. Vedran Velagić, dr.med. sa zagrebačkog KBC-a “Rebro”.

– Program intervencijske kardiologije u čakovečkoj bolnici jako je uspješno započet, što me kao rođenog Čakovčanca iznimno veseli. Kolege su bile na edukaciji kod nas na Rebru i zadovoljstvo mi je što možemo nastaviti suradnju u ovako vrhunskim uvjetima. Ovo je jedan logični korak dalje, tako da se upotpuni kardiološka paleta usluga koja se ovdje može pružiti pacijentima iz Međimurja, ali i cijele regije – zaključio je Velagić. 

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr.sc. Tomislav Novinščak naglašava da je ov tek jedan od programa koji se realiziraju u suradnji s Međimurskom županijom.

– Kompletan plan i program našeg rada i razvoja provodimo u sinergiji s Međimurskom županijom kao osnivačem naše ustanove. Nakon ogromnih ulaganja u suvremene uređaje, sale i opremu, sada i s ove stručne strane dajemo poticaj mladim ljudima kako bi iskazali svoj puni potencijal i energiju, jer ulaganje u ljude nema alternativu – rekao je Novinščak i najavio nastavak tog procesa.

– Mi nastavljamo ovaj proces upravo zato jer nas Međimurska županija, kao osnivač, potiče i potencira razvoj upravo ovakvih visokosofisticiranih medicinskih djelatnosti. Nakon što je u našoj bolnici utemeljena Intervencijska kardiologija više od dvije godine sve troškove je financirala Međimurska županije i to nije bilo lako. Na nedavnoj sjednici Vlade država je preuzela tu obvezu na sebe i vjerujem da ćemo, uz daljnju potporu županije, s tako pojačanim financiranjem uskoro moći ovdje prezentirati i neke nove, suvremene metode kakvih još nema u Hrvatskoj – najavio je Novinščak i izrazio zadovoljstvo što će uvođenje novih procedura najviše koristi donijeti upravo pacijentima.

– Možemo reći da sada više nećemo biti građani trećeg reda, jer naši pacijenti neće imati potrebu putovati bilo gdje drugdje. Sve ovakve zahvate sada možemo obaviti u našoj bolnici, što će zasigurno rezultirati i većim brojem pacijenata iz cijele regije. Jednako tako ni kardiolozi neće imati potrebu odlaziti. Siguran sam da će ovakva vrhunska opremljenost, uz suvremene metode rada, ne samo zadržati nego i privući nove stručnjake u našu bolnicu – zaključio je ravnatelj.

Uz početak rada programa implantacije trajnih elektrostimulatora srca, također je započela s radom i ambulanta za kontrolu elektrostimulatora. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije