MURSKO SREDIŠĆE

VIJEĆE ZA PREVENCIJU KRIMINALITETA Odjeci sa sastanka: Može li se sigurno održati zbor građana u Sitnicama?

S nestrpljenjem se očekuje četvrtak, 29. kolovoza kada će biti održan zbor građana u Sitnicama

Gradonačelnik Grada Mursko Središće, ujedno i predsjednik Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Grada Mursko Središće Dražen Srpak na 20. sastanku Vijeća puno je prostora posvetio stanju sigurnosti u romskom naselju Sitnice, a potaknut nedavnim nemilim događajima u naselju, kada su pojedini Romi nasrnuli i na djelatnike policije i interventne policije.

Naglašavamo kako su svi članovi ovog Vijeća osudili ovaj događaj, kojeg je počinio manji, ali problematičnji dio sitničkih Roma, i odobrili postupanje policije. Srpak je rekao kako želi u Sitnicama održati Zbor građana kako bi problematičnim žiteljima tog naselja jasno dao do znanja kako njihovi postupci niti malo ne doprinose boljitku življenja svih stanovnika, niti pak odnosima s gradskom vlašću.

– Isto tako očekujem i želim da se ostali, dakle, veći broj mirnih, skromih, radišnih i normalnih Roma očituje prema ovima koji su manjina, a čine većinu problema, naglasio je Srpak, a potom Milorada Mihanovića, predsjednika VMO Sitnice pitao: – Milorade, mogu li ja biti siguran ako želim održati Zbor građana, da neće biti nikakvih prijetnji? Nakon kraćeg razmišljanja, Mihanović je rekao kako vjeruje da problema neće biti.

Samo Srpakovo pitanje, jasno je iscrtalo kakvo je sigurnosno stanje u Sitnicama te ako na to se nadoveže sukob sa ‘specijalcima’, ali i drugi incidenti, doći u naselje rizik je za sve ljude, pa tako nažalost i Srpaka, s kojim će ipak doći i djelatnici policije, kao sastavni dio Vijeća za prevenciju kriminaliteta.

‘Želim otići živjeti negdje drugdje’

Kako stanje sigurnosti u Sitnicama nije niti malo bezazleno govore i riječi samog predsjednika VMO Sitnice i člana Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Grada Mursko Središće Milorada Mihanovića. Nakon što je gradonačelnik Srpak rekao svoje, a isto to učinili su i službenici Policijske postaje Mursko Središće, pomoćnik načelnika Vjeran Horvat i kontakt-policajac Dejan Orehovec, Srpak je Mihanoviću rekao neka on iznese svoje mišljenje o stanju u Sitnicama.

– Što da kažem? Strah me u naselju, nikome više ne vjerujem. Želim s obitelji otići živjeti negdje drugdje u miru. Napadaju me sumještani, policija mi neda mira, dolaze specijalci, svi samo traže, pitaju ili sankcioniraju Milorada. Kao predsjednik VMO Sitnice samo sam ‘papir’ bez ikakve moći i zaštite. Isto tako zabrinut sam za mladež i djecu koji su prepušteni ulici i nauku nasilnika i pitam sebe i sve vas, kakva će ta mladež i djeca biti za 10 ili 15 godina?

U Sitnice je iz Piškorovca došla živjeti jedna obitelj s kriminalnim dosjeima i oni čine probleme i ponašaju se nasilno, gotovo su strah i trepet ostalim žiteljima. A socijalna skrb ne čini ništa, ali baš ništa, kazao je vidno uznemireni Mihanović.

Te riječi ‘izazvale’ su Srpaka, koji je dao zadatak Centru za socijalnu skrb – Podružnica Mursko Središće.

– Grad Mursko Središće će vam poslati dopis sa svim temama današnjeg razgovora, kao i onih koji su opće poznate. Određujem vam dva mjeseca da napravite izvide i napišete što ste poduzeli, a mi ćemo ovdje na sljedećem sastanku vijeća to analizirati, naglasio je Srpak. Prestavnik centra Ivan Lesjak obećao je da će to biti učinjeno, ali dodao je kako centar nema mnogo ovlasti za činjenje onoga što se od njega očekuje.

S nestrpljenjem se očekuje četvrtak, 29. kolovoza kada će biti održan Zbor građana Sitnica, a s još većim što će ili čime će rezultirati. Jer problem nije mali i samo zahvaljujući policiji, Srpaku, Mihanoviću, lojalnim Romima i Vijeću za prevenciju situacija nije alarmantna, nego samo uznemirujuća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije