Međunarodni folklorni festivali

FOTO KUU Zvon Mala Subotica: Nastupili na tri folklorna festivala u Sjevernoj Makedoniji

Na sva tri festivala folkloraši su uz pratnju tamburaša izveli koreografiju pod nazivom Čim ja dojdem v Međimurje i tako dostojno predstavili kraj iz kojeg dolaze

Međunarodni folklorni festivali bili su povod organizacije putovanja KUU Zvon iz Male Subotice u Sjevernu Makedoniju. Folkloraši, tamburaši, ljubitelji folklora i prijatelji Zvona proveli su nezaboravan tjedan uz obilje pjesme, plesa i međusobnog druženja.

S dva autobusa otisnuli su se put Ohrida i Skopja. Prvi nastup je bio na Međunarodnom folklornom festivalu “Ohridsko sunce” u organizaciji folklorne organizacije Igraorec iz Skopja i ansambla “Skopje” iz Skopja. Svečani mimohod bio je uz Ohridsko jezero, prvi na pozornici su bii Zvonovci te otvorili festival. Nastupom su izmamili simpatije gledatelja.

Drugi festival je održan u Vevchanima, a sudjelovali su na IX. folklornom festival “Pobrazhenje” u organizaciji folklornog ansambla “Drimkol” iz Vevchana uz potporu Ministarstva kulture Republike S. Makedonije. Svečani mimohod strmim i uskim ulicama Vevchana bio je dobro zagrijavanja za još bolji nastup pred velikim brojem gledatelja.

U Skopju na središnjem trgu  u blizini impozantnog spomenika Aleksandru Makedonskom visokog 30 metara održan je Međunarodni studentski folklorni festival u organizaciji CIOFFA baš na Svjetski dan folklora. Pred okupljenom publikom folkloraši su nastupili kao posljednji sudionici večeri. Može se reći da su uistinu svojom međimurskom popevkom i plesovima bili šećer na kraju. 

Na sva tri festivala folkloraši su uz pratnju tamburaša izveli koreografiju pod nazivom Čim ja dojdem v Međimurje. Koreografiju je pripremio Tino Jelenić, a tamburaše Antun Hadeljan. Na svojim su nastupima pokazali međimurske tradicionalne plesove i nošnju. Osim službenih nastupa, bilo je vremena za odmor, za uživanje u ljepotama Ohrida te kupanja na Ohridskom jezeru.

Posjetili su znamenitosti u Ohridu: Samuilovu tvrđavu, crkva Svetog Pantelejmona na lokalitetu Plaošnik, crkvu Svetog Jovana, poznatiju kao Sveti Jovan Kaneo, Sv. Naumu, Muzej na vodi- Uvala Kostiju – rekonstruirano pretpovijesno naselje blizu Ohrida, Muzej Svete Majke Tereze u Skopju. Upoznali su bogatu makedonsku povijest u muzeju voštanih figura u Skopju i uživali u autohtonim delicijama.

Tijekom mimohoda i nastupa stekli su mnoge simpatije te razmijenili iskustva i kontakte sa sudionicima festivala i dogovorili buduću suradnju. Na festivalu su susreli folklorni ansambl Kašina iz Zagreba i KUD Šumari iz Vinkovaca. Puni dojmova sretno su se vratili svojim kućama te već planiraju sljedeće nastupe i smotre. Zahvaljuju svima koju su sudjelovali i pomogli oko organizacije.

Nakon ljetne stanke nastavljaju sa probama i uvježbavanjem novih koreografija te pozivaju nove članove da im se mogu priključiti. Prva smotra koja očekuju najmlađe je sudjelovanje na 53. Vinkovačkim jesenima sredinom rujna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije