NA GROBIŠTU SEP

FOTO U Gornjem Hrašćanu obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Grobišta stradalnika totalitarne isključivosti rasuta su od Štrigove do Kotoribe. Ispravljajući nepravdu prema svim žrtvama počinjenim u godinama komunističke diktature, molimo za mir njihovih duša i snagu našoj generaciji da ljubav i mir budu smjer kojim idemo - kazao je Josip Kolarić

Na najvećem grobištu poratnih žrtava u Međimurju, grobištu “Sep” u Gornjem Hrašćanu, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća obilježen je Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Nakon svete mise u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Macincu koju je predvodio župnik Stjepan Markušić, okupljeni su se uputili prema grobnici ekshumiranih žrtava u Gornjem Hrašćanu gdje je odana počast svim žrtvama totalitarnih režima.

– Sjećamo se slikara Josipa Horvata, pjesnika Vinka Kosa, skladatelja Mirka Kolarića, liječnice Katarine Vojvoda, pukovnika Dragutina Perka, svećenika Jakoba Ladića, Miroslava Grđana, Ivana Mađarića, Franje Perčića, Ivana Perhoća, Hinka Krodera, Josipa Lesjaka i svih ostalih znanih i manje znanih međimurskih žrtava totalitarnog bezumlja.

Grobišta stradalnika totalitarne isključivosti rasuta su od Štrigove do Kotoribe. Ispravljajući nepravdu prema svim žrtvama počinjenim u godinama komunističke diktature, molimo za mir njihovih duša i snagu našoj generaciji da ljubav i mir budu smjer kojim idemo – kazao je predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava – podružnice Čakovec Josip Kolarić.

Župan Matija Posavec poručio je kako Međimurska županija zajedno s Općinom Nedelišće i Društvom za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava svake godine obilježava Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, uz poruku da svakoj žrtvi treba odati poštovanje i omogućiti joj dostojno počivalište, a svaki totalitarni i autoritarni režim, bez obzira na to kada se dogodio, treba jasno osuditi.

– To je osnovni preduvjet za stvaranje sretnije i zdravije budućnosti, kao i temeljno promišljanje svake suvremene i civilizirane sredine – zaključio je župan Posavec.

– Na ovom mjestu čuvaju se kosti ljudi koji su bili pogubljeni zato što su bili različiti od onih koji su bezumnim činom dokazali da ne poštuju osnovno ljudsko pravo – pravo na život. Ne poštuju različitost u razmišljanjima, svjetonazoru i ideološkim opredjeljenjima. Moramo osuditi one koji su te zločine počinili ali i poslati jednu jasnu poruku svima da se ovakvo što više nikada ne smije ponoviti – kazao je zamjenik načelnika Općine Nedelišće Željko Kacun.

Počast žrtvama odali su i zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, načelnik Općine Selnica Ervin Vičević te vijećnik u gradskom vijeću Grada Čakovca Aleksandar Makovec. Obilježavanje je pjesmom uveličao župni zbor Pohoda Blažene Djevice Marije u Macincu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije