DAVOR MARKUŠ

‘MEĐIMUREC, A POMOREC’ Davor Markuš iz Čakovca prije 6 godina otišao trbuhom za kruhom pa završio na brodu

- Vidio sam Karibe, Bahame, Panamu, Havaje, Tahiti, Australiju, Filipine, Tajvan, Tajland, Hong Kong, Kinu, Japan, Singapur, Bora Boru, Koreju, Fiji... Želio bih doći do pozicije 'Cruise Directora' - kaže ovaj Međimurec

Na prvom susretu govorio mi je o koristima gledanja u sunce. Na drugom me ohrabrivao da otputujem u toliko sanjani New York. Na trećem mi je rekao da mogu otvoriti obrt i biti uspješna u poslovanju. Davor Markuš, međimurski pomorac, čudnovato čudesan čovjek koji voli različitost i “drugačijost” i potiče je kod drugih.

Davore, ‘Međimurec, a pomorec’?

– I meni je to isto interesantno. Al mi Međimurci smo radišni, pametni i sposobni ljudi. Svakako bih preporučio mladima da odu i upoznaju svijet.

Kada si otišao na brod i zašto?

– Otišao sam pred kraj 2013. godine trbuhom za kruhom, kako bi rekli kod nas.

Netko je bio tamo pa ti je rekao ili?

– Kad sam imao 12 godina preselili smo se u Čakovec; susjed koji nam je bio preko vratiju, na istom katu, radio je u to vrijeme na brodu (zaboravih mu ime). Tada sam čuo za rad na brodu. Prije upisa na faks razgledavao sam naftne platforme i slične oglase u novinama, par puta ih nazvao da vidim mogućnosti za rad, ali bez konkretnog plana. Polako sam završavao faks, a moja sestra Tina zaposlila se na brodu za Disney Cruise line kompaniju. Tako sam i ja odlučio otići na brod.

Koliko godina si na brodu, koliko brodova si promijenio, koliko kompanija?

– Na brodu sam od 2013. godine, znači oko 6 godina. Počeo sam raditi za Carnival Cruise line kompaniju na brodu Breeze. Nakon isteka ugovora od 8 i pol mjeseci, promijenio sam kompaniju i prešao u Royal Carribbean kompaniju u kojoj još uvijek radim, sad već skoro 5 godina. U tih 5 godina bio sam na brodovima: Legend of The Seas, Mariner of The Seas dva puta, Quantum of The Seas tri puta, Ovation of the Seas, a sada sam na brodu Vision of The Seas.

Što si sve radio?

– Počeo sam na Carnivalu kao pomoćni konobar – to je bilo odnošenje tanjura i stvari sa stola gdje posada jede. Nakon par mjeseci treninga na tom mjestu, sljedeći je stupanj bio isti posao, ali sad tamo gdje gosti imaju buffe liniju. Dakle, skupljanje tanjura, hrane i papira po stolovima, brisanje stolova, postavljanje hrane na liniju i pisanje naziva hrane i sastojaka hrane radi ljudi s alergijama. Nakon dva mjeseca premješten sam u room servise, a onda u  restoran. Tamo sam naučio pravilno postavljati stolove i što sve treba pripremiti za odličnu večeru za goste, donosio  narudžbe gostiju koje je moj Head Waiter (glavni konobar) primao. Kada je večera bila gotova, trebao sam  oprati čaše, donijeti nove stvari i pripremiti stol za sljedeće goste.

Po isteku ugovora, nakon 8 mjeseci, došao sam doma i od kompanije koja radi kao posrednik zatražio da mi dogovore intervju s Royal Caribbean; za tu sam kompaniju ubrzo počeo raditi kao Sport staff (sportski djelatnik).

Kao Sport Staff organizirao sam razne turninre (shuffle board, ping pong, minigolf, košarku, nogomet, speed rock, penjanje po zidovima, itd.) i aktivnosti u kojima gosti mogu sudjelovati (bumpercars, rockwall, rolerbladeing itd… ). Uspio sam i položiti ispit za I-fly instruktora (I-Fly Indoor skydiving).

Za kompaniju Royal Caribbean sada radim i kao Cruise staff: vodim i zajedno s gostima pripremam svakakve zabavne aktivnosti. Slični posao animatora obavljao sam kod nas na moru, u Rovinju, za Maistru 6 godina prije odlaska na brod.

Koji je posao bio najteži i zašto?

– Hmm…. kad razmislim ni jedan. Naučen sam da kad se radi se radi. Vizualna sam osoba i brzo učim. Sviđalo mi se raditi kao konobar za Carnival – puno toga sam naučio. Kao sportski djelatnik, a kasnije kao Ifly instruktor imao sam više vremena upoznati prelijepa mjesta naše planete Zemlje. Vidio sam Karibe, Bahame, Panamu, Havaje, Tahiti, Australiju, Filipine, Tajvan, Tajland, Hong Kong, Kinu, Japan, Singapur, Bora Boru, Koreju, Fiji…

A sad kao Cruise Staff (dio osoblja za krastarenje) mogu učiti i usavršavati se.

Mijenja li se svakom novom rutom i ekipa?

– Gosti se mijenjaju, posada djelomično. Ako nam je glavna okretišna luka Rovinj, a ruta nam traje sedam dana, svaki sedmi dan 98% gostiju ode, a uđu novi. Jedna od dužnosti mi je pobrinuti se da gosti sretno odu s broda, a da se oni novi sretno ukrcaju. Neki gosti ostaju po tri mjeseca, to je najčešće bilo na prvom brodu Royal Legends of the seas.

Koji zanimljiv događaj pamtiš?

– Hmm… To je je bilo dok sam još radio kao konobar. Imali smo gosta u restoranu, došao je na odmor s familijom. Bio nam je jako poznat, ali nismo se mogli sjetiti odakle. Ispostavilo se da je to bio Jason Shannon Acuña (WeeMan). Kad smo dokučili odakle ga znamo, molili smo ga za fotografiju na što je on ljubazno pristao.

Postoji li neka situacija na brodu koja je bila posebno stresna ?

– Pakiranje. Hahaha. Briga da li sve imam sa sobom. Težak je i odlazak s broda jer ne znaš hoćeš li se ubrzo sresti s kolegama i prijateljima s kojima si radio. Možda se desi pa ostanemo dovoljno dugo u kompaniji i opet se sretnemo.

Gosti; kako stvoriti i očuvati odnos?

– Ako voliš to što radiš gosti će to prvo primijetiti. Iskren osmijeh otvara vrata. Iz animatorskih dana u Istri imam puno prijatelja, s broda također. Budi iskren, prema sebi i prema drugima. Ako stvarno voliš to što radiš, gost će se uvijek vratiti.

Do koje pozicije na brodu želiš doći?

– Cruise Director mi je glavni cilj. Još i prije odlaska na brod znao sam za tu poziciju i da je želim pokušati raditi.

Što si naučio o sebi?

– Svatio sam važnost emocionalne inteligencije. Shvatio sam da imam definitivno dar za rad s ljudima i to se vidi iz komentara gostiju. A to mi je dalo poticaj u mojoj namjeri da napredujem u karijeri. Očvrsnuo san kao osoba, naučio sam o ljudima i različitim životnim filozofijama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije