Vijesti / Društvo
Društvo
FOTO Proštenje Velike Gospe u Svetom Martinu na Muri
Župa Sveti Martin na Muri

u parku župnog dvora

FOTO Proštenje Velike Gospe u Svetom Martinu na Muri

Svečanu koncelebriranu svetu misu predslavio je vlč. Rafael Mikec, mladomisnik iz Štrigove

Danas je svetkovina 'Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo' ili 'Velika Gospa'. Blažena Djevica Marija je bila obasjana posebnom milošću svemogućega Boga te nije okusila trulež smrti, nego je njezino tijelo, proslavljeno od Presvetoga Trojstva, ujedinjeno s dušom i uzdignuto na nebo, odakle kraljuje u slavi, zajedno s Isusom, kako bi slavila Boga i zagovarala nas – to u dogmi navodi papa Pio XII.

U mnogim svetištima danas su vjernici molili zagovor Blažene Djevice Marije. U Župi Sveti Martin na Muri se u župnoj crkvi nalazi pokrajni oltar Blažene Djevice Marije, stoga je i tamo danas proslavljeno svečano proštenje u čast BDM i to na otvorenom u parku župnog dvora.

Proštenje Velike Gospe u Svetom Martinu na Muri Fotogalerija

Svečanu koncelebriranu svetu misu predslavio je vlč. Rafael Mikec, mladomisnik iz Štrigove. U svojoj propovijedi naglasio je važnost i ulogu BDM u povijesti spasenja. Posebno se zadržao u tumačenju odnosa Blažene Djevice Marije i njezine rođakinje Elizabete. - Svaka je na svoj način zadobila Božju milost, zaključio je vlč. Rafael.

Na kraju misnog slavlja, župnik je blagoslovio cvijeće i svima zahvalio, a Valentina Bogdan je u ime čitave Župe čestitala vlč. Rafaelu na svećeništvu i uručila mu skromni poklon. Njegova majka je rodom iz Župe Sveti Martin na Muri. Pjevanje na misi su animirali stariji i mlađi pjevači, a svirali su Božidar Frančić i Patrik Zamuda.

Dominik Padarić je pjevao psalam i Ave Maria od Schuberta. Prije misnog slavlja Tomislav Sakač je predmolio krunicu. Proštenju Velike Gospe je prethodila trodnevnica koja je zadnji dan završila procesijom sa kipom Majke Božje.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!