Vijesti / Društvo
Društvo
PITANJE KOJE JE POKRENULO RASPRAVU Policija: 'Sve što liječnik treba prijaviti, piše u pravilniku'
Davor Puklavec/PIXSELL

NAKON KAZNE LIJEČNICI

PITANJE KOJE JE POKRENULO RASPRAVU Policija: 'Sve što liječnik treba prijaviti, piše u pravilniku'

Prema pravilniku, riječ je o cijelom nizu stanja koja se odnose na bolesti organa vida, sluha i ravnoteže, srca i krvnih žila, dijabetes, bubrežne i bolesti lokomotornog sustava...

Je li treći stavak 233. članka Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji kaže da je liječnik dužan uz upozorenje bolesniku obavijestiti policiju ako je na liječničkom pregledu ili tijekom liječenja utvrđeno da pacijent boluje od bolesti ili ima invalidnost zbog koje više nije sposoban sigurno upravljati vozilom preopćenit jer nigdje ne definira koje bi to sve bolesti i stanja liječnik trebao dojavljivati policiji, pitali smo i sam MUP, iz kojeg smo dobili sljedeći odgovor. 

– Odredbom članka 233. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama nisu propisane bolesti i stanja vozača zbog kojih bi postojala obveza liječnika da obavijesti nadležnu policijsku upravu ili postaju, jer se ta pitanja ne uređuju zakonom, nego podzakonskim propisom. Stoga su odredbama Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače definirani slučajevi u kojima se vozače ocjenjuje sposobnim, kao i oni slučajevi u kojima se vozač, uz vremensko ograničenje, ocjenjuje nesposobnim ili privremeno nesposobnim.

Prilogom II. navedenog Pravilnika propisan je obrazac izvješća liječnika o promjeni zdravstvenog stanja ili tijeku liječenja vozača, kojim se definira u kojim slučajevima liječnici izvješćuju policijske uprave o promjeni zdravstvenog stanja vozača i to na sljedeći način: “Izvještavam Vas da je kod imenovanog/e nastupila promjena zdravstvenog stanja/u tijeku je liječenje, koje prema Pravilniku o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače predstavlja zdravstvenu zapreku za sigurno upravljanje vozilom – navode u MUP-u te zaključuju “kako je liječnik dužan poslati izvješće o promjeni zdravstvenog stanja samo ako vozač boluje od bolesti ili stanja koja su tim pravilnikom propisana kao zapreke za sigurno upravljanje vozilom.” 

A prema pravilniku, riječ je o cijelom nizu stanja koja se odnose na bolesti organa vida, sluha i ravnoteže, srca i krvnih žila, dijabetes, bubrežne i bolesti lokomotornog sustava... 

Dakle, liječnici bi, prema tome, trebali prijavljivati gotovo sve. 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!