Vijesti / Društvo
Društvo
VIDEO I FOTO Mnoštvo vjernika hodočasti u Svetu Mariju na blagdan Velike Gospe
Dario Horvat

VELJKA MEŠA

VIDEO I FOTO Mnoštvo vjernika hodočasti u Svetu Mariju na blagdan Velike Gospe

Veliki broj vjernika, neki automobilima, a neki pješice i biciklima, dolazi u Svetu Mariju na 'Veljku mešu'

Svečanim misnim slavljima danas se u marijanskim svetištima slavi blagdan Velike Gospe, dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Tisuće vjernika iz svih krajeva hodočasti u poznato međimursko marijansko svetište – Svetu Mariju. Misna slavlja u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije započela su jutarnjom župnom misom u 7 sati koju je predvodio vlč. Pavao Markač, nakon toga je u 9 sati bila misa za bolesnike i medicinsko osoblje, a predvodio ju je pater Željko Železnjak, gvardijan, a u 11 sati središnje misno slavlje predvodio je prečasni Antun Hoblaj, župnik i dekan iz Preloga. U 16 sati uslijedit će Euharistijski blagoslov - večernica.

Blagdan Velike Gospe u Svetoj Mariji Fotogalerija

Veliki broj vjernika, neki automobilima, a neki pješice i biciklima, dolazi u Svetu Mariju na 'Veljku mešu' kako bi se pomolili i poklonili Majci Božjoj. Blagdanu Velike Gospe u Svetoj Mariji prethodile su trodnevnice, a u predvečerje svetkovine, u srijedu, 14. kolovoza priređena je velika hodočasnička procesija sa svijećama. Ujedno, Župa Sveta Marija ovom prigodom slavi i 230. godšnjicu.

Na misi su danas bili i župan Matija Posavec i njegov zamjenik Josip Grivec te načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek. Poznato je kako su vjernici donjeg Međimurja i okolnih župa u prigodi Velike Gospe u nemogućnosti odlaska na hodočašće u Mariju Bistricu godinama dolazili upravo u svetomarsko marijansko svetište koje je jedno od najstarijih na području današnje Varaždinske biskupije. 

Danas slijedi i proštenje te velika zabava.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!