Vijesti / Društvo
Društvo
VIDEO I FOTO Procesija sa svijećama kruna trodnevnice u Svetoj Mariji
Dario Horvat

TRADICIJA TRODNEVNICE

VIDEO I FOTO Procesija sa svijećama kruna trodnevnice u Svetoj Mariji

Procesiji je prethodila koncelebrirana sveta misa koju je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak i to po posljednji puta na toj funkciji jer će uskoro postati apostolski administrator

Možda je to bio jedan od razloga što se jučer, u predvečerje Velike Gospe, u Svetoj Mariji okupilo puno više vjernika u odnosu na godine prije. Misno slavlje zaključeno je svečanom procesijom ulicama Svete Marije te ophodom oko oltara po povratku u župnu crkvu, koji su bili popraćeni marijanskim pjesmama.

Svima okupljenima zahvalio je župnik Markač koji je rekao kako raduje velik odaziv vjernika iz mnogih župa, te podsjetio da su od davnih vremena vjernici toga kraja, koji nisu mogli hodočastiti Majci Božjoj u Mariju Bistricu, svetkovinu Velike Gospe rado proslavljali upravo u donjomeđimurskoj Svetoj Mariji. Tom predvečerju poseban obol daje procesija sa svijećama kada svaki vjernik sa upaljenom svijećom prođe određeni krug od župne crkve preko mjesnih prometnica pa do ponovnog povratka u crkvu.

Sveta Marija, biciklijada Fotogalerija

U procesiji su bili svi crkveni službenici, a posebno je imponirao Marijin kip koji tradicionalno nose uniformirani članovi DVD-a Sveta Marija, dok su ostali članovi društva u uniformama zauzeli posebno mjesto u crkvi i procesiji.

Danas na sam blagdan Velike Gospe prvo misno slavlje održano je u 7 sati, u 9 sati je bila sveta misa za bolesnike i medicinsko osoblje, dok je središnja hodočasničko misno slavlje u 11 sati. Danas će još u 16 sati biti euharistijski blagoslov - večernica.

Sve to bit će popraćeno velikim mjesnim proštenjem, Veljkomešnom zabavom u središnjem parku koju organizira NK Mladost. Zabava počine u 15 sati, a istoga dana seniorski sastav toga kluba u prijateljskoj utakmici ugostit će nogometaše NK Dinamo iz Palovca.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!