Vijesti / Društvo
Društvo
KOTORIBA UVODI VIDEO NADZOR Predstavljen novi kontakt policajac Davor Igrec
D. Hrašćanec

SASTANAK OPĆINE, POLICIJE I ROMA

KOTORIBA UVODI VIDEO NADZOR Predstavljen novi kontakt policajac Davor Igrec

Trošenje socijalne pomoći na alkohol, prebrza vožnja neregistriranim autima, krađe i provale, droga i ostalo problemi su kod pojedinih Roma u Kotoribi. Osnovat će se Vijeće za prevenciju koje će se baviti tom problematikom

U vijećnici Općine Kotoriba je u utorak, 13. kolovoza održan sastanak Općine Kotoriba, predstavnika policije i novoizabranog Vijeća romske nacionalne manjine.

U ime Općine tu su bili načelnik Ljubomir Grgec, njegov zamjenik Roberto Ujlaki i pročelnica Karolina Bajkovec Horvat, od predstavnika policije načelnik Policijske postaje Prelog Zdravko Kolarić, vođa sektora Dražen Zadravec te kontakt policajac za Općinu Kotoriba, Davor Igrec, a desetak članova Vijeća romske nacionalne manjine predvodio je njihov predsjednik Marko Balog.Cilj sastanka bilo je rješavanje problema koji se svakodnevno pojavljuju u romskom naselju u Općini Kotoriba, a u posljednje vrijeme se sve više preslikavaju i na samu Kotoribu. Načelnik Grgec je upozorio na probleme koje i sam uviđa, ali prima i brojne pritužbe mještana. Predložio je osnivanje Vijeća za prevenciju koje će se baviti tom problematikom.

- Pravila i obaveze moraju biti ista za sve. U Općini se puno ulaže, no u posljednje vrijeme ne stignemo popravljati ono što se ošteti, a to rade uglavnom maloljetnici. Mještani se žale i na drveni most preko kanala koji razdvaja romsko naselje od mjesta i predlažu da se on sruši jer u tom dijelu Kotoribe nikad nema mira – rekao je načelnik i dodao da je veliki problem i droga koja se sve više pojavljuje među pripadnicima romske nacionalne manjine.Načelnik Policijske postaje Prelog, Zdravko Kolarić, čestitao je svima na izboru u Vijeće romske nacionalne manjine i naveo da je to čast, ali i velika obaveza. Želja mu je da Vijeće bude svojevrsni medijator između Općine i romske nacionalne manjine.

- Nas zanima sigurnosni aspekt. Prisutni su brojni problemi, ne samo unutar romskog naselja. Svi znamo da život unutar tzv. geta nije dobar, a oni koji su se odlučili maknuti iz romskog naselja, napravili su to sa željom da poboljšaju život svoje obitelji. Problem je što se neki od njih opet okupljaju na 'mikrolokacijama' unutar sela i stvaraju svojevrsnu romsku sredinu. Treba se prilagoditi i živjeti životom kakvim živi većina stanovništva. Glasna glazba, neregistrirani auti i ostale stvari su nedopustive i tome treba stati na kraj – rekao je i pozvao Vijeće da porade na rješavanju tih problema.- Očekujem od vas da budete naše 'oči i uši' u naselju i očekujemo da nam javite sve probleme koji vladaju među Romima. Budite primjer ostalima i tako napravite zamah prema naprijed – rekao je Kolarić i dodao da je u Policijsku postaju Prelog stiglo više novih policajaca te da će pokušati što više biti prisutni na terenu, ako treba i 24 sata dnevno, a spomenuo je i pozitivan primjer Roma koji su se zaposlili u redovima policije.

Predstavnici Roma su se složili i potvrdili da su upoznati sa svim problemima koji se spominju, od krađa i provala, preko alkoholiziranja na javnom mjestu, do toga da su djeca i maloljetnici često poslije 23 sata vani i rade probleme. Predlažu da se njih privede, pozove socijalna služba i da se roditelji kazne.

- Mi ćemo napraviti sve da se situacija poboljša, ali očekujemo pomoć i od policije. Zna se koje osobe su problematične, trebalo bi ih više kontrolirati i 'pritisnuti'. Problem je i prebrza vožnja neregistriranim automobilima pojedinaca kojima mi ne možemo stati na kraj – rekli su i dodali da je romsko naselje u Kotoribi bilo jedno od najboljih, ali se stanje promijenilo zbog toga što su se u naselje doselili Romi iz drugih mjesta koji im kvare sliku.

Na to se nadovezao Kolarić rekavši da će policajaca u Kotoribi biti više, što do sad nisu bili u mogućnosti, ali je dodao i da je bitno da što prije dobiju informaciju o nekom prekršaju ili kaznenom djelu, kako bi mogli brzo djelovati.

Načelnik Grgec najavio postavljanje video nadzora

S obzirom na sve veći broj nedjela koja se događaju u Kotoribi, Općina je odlučila u mjestu postaviti video nadzor kako bi se lakše otkrilo počinitelje takvih prekršaja.

- Uskoro ćemo postaviti video nadzor koji će snimati 24 sata dnevno, a to će biti snimke koje će vrijediti i na sudu – najavio je načelnik Grgec.

Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine, Marko Balog,  složio se da problemi postoje, ali kako kaže, usamljeni su u njihovom rješavanju. Spomenuo je brojne krađe i provale i zatražio podršku svih u rješavanju tih problema.- Svi smo svjesni problema koji nas muče. Tu su krađe, provale, puca se iz oružja, a problem su i oni koji socijalnu pomoć troše na alkohol. Romsko naselje u Kotoribi je bilo među najboljima, želim da tako bude i dalje. 'Dotepenci' nam stvaraju najveće probleme - rekao je Balog i spomenuo mogućnost pokretanja peticije da se takvi stanovnici iz romskog naselja udalje. Jedan od predstavnika Roma naveo je podatak da je zabilježio čak 11 pucnjava iz oružja u jednom danu.

Na suradnju je pozvao i Dražen Zadravec, vođa sektora koji je neposredno odgovoran za područje u koje spada i Općina Kotoriba, a predstavnicima Roma je poručio da se drže skupa i ustraju u rješavanju problema. Sastanku je prisustvovao i novi kontakt policajac za Općinu Kotoriba, Davor Igrec.

- Preventiva je prvi korak, ali prema onima koji se ne pridržavaju Zakona postupat će se represivno. Zadnjih godina nas je bilo malo, sad kad smo dobili pojačanje pokušat ćemo biti što više prisutni u Kotoribi – rekao je Igrec i poručio da ga se može kontaktirati na broj mobitela 098 926 2882.

Na kraju sastanka, načelnik Grgec je zahvalio svima na odazivu i dodao kako je ovo početak dobre suradnje, a predložio je i osnivanje Vijeća za prevenciju, i to u idućih nekoliko tjedana.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!