KOMUNALNI REDAR

OPĆINA ŠTRIGOVA Komunalni redar polako, ali sigurno uvodi red među neurednima

Početkom ovogodišnjeg ožujka štrigovsko Općinsko vijeće ustoličilo je vlastitog komunalnog redara, kojemu je je naložilo rješavati problem zapuštenog zemljišta, poglavito poljoprivredno i u prvom redu vinograda. Problem je veliki, ali rezultati su vidljivi, jer komunalni redar Stjepan Pozderec savjesno i marljivo radi svoj posao.

Stjepan Pozderec, komunalni redar u Općini Štrigova, od prvog dana stupanja na poslove općinskog komunalnog redara i radnika, a to je bilo 3. ožujka ove godine, naglasak je stavio na dovođenje u red zapuštenih i neuređenih poljoprivrednih površina, poglavito vinograda.

Taj zadatak primarnim mu je označilo i Općinsko vijeće i načelnik Stanislav Rebernik, koji nam je rekao kako je zadovoljan Pozdercovim radom i kako je siguran da je ustoličenje ili zapošljavanje vlastitog komunalnog redara i radnika opravdano. 

Sada, nešto manje od pet mjeseci svojeg rada i borbe s vlasnicima zapuštenog zemljišta, Pozderec kaže kako osobno nije prezadovoljan učinjenim, poglavito u dijelu izricanja novčanih kazni i opomena, jer do sada nije naplatio niti kunu od opravdano opomenutih.

– Rezultati su na terenu vidljivi. Na moje pozive i upozorenja vlasnici zapuštenih parcela se javljaju, s mnogima od njih se dogovorim oko uređenja, ali ima i onih s kojima razgovor ne rezultira pozitivnim pomacima. Nadam se i očekujem kako će Općinska uprava pronači rješenje ili način da kao komunalni redar mogu na licu mjesta naplatiti kaznu koja iznosi od 500 do 1000 kuna po hektaru, a ne kao sada, kad mogu pokretati samo upravne postupke, kaže Pozderec, ipak zadovoljan  u prvom redu rezultatima borbe protiv američkog slavuja ili zlatne žutice, koja je i inicirala njegov rad na pronalaženju i sankcioniranju onih koji su zapustili vinograde, jer je bolest vinograda smanjena a na pojedinim lokacijama i zaustavljena.

Gotovo da nema novih oboljevanja vinograda oz zlatne žutice

 – Vrlo je dobro što su vinogradari shvatili kako je zlatna žutica veliko zlo, te su iskrčili znatne površine bolesnih vinograda. Sada i oni koji su ‘špekulirali’ uviđaju kako je to jedini način za riješiti se zla, naglašava Pozderec. S njime smo razgovarali ‘na Banfiju’ gdje je došao vidjeti stanje u vinogradima, ali i na ostalim površinama. Rekao nam je kako su Slovenci, koji imaju veliki broj parcela, revniji u održavanju vinograda i pristupnih ili parkirnih mjesta uz vinograde.

– Sada je onima koji su zanemarivali svoje parcele neugodno što su njihove neuredne u usporedbi sa slovenskim vlasnicima, pak su počeli u većem broju svoje kositi i obsjekavati. I to je dobra strana komunalnog redarstva, jer je na neki način uvedeno natjecanje među vlanicima. No i dalje ostaje veliki, moguće i najveći problem, neriješeni vlasnički odnosi i stoga je vrlo teško pronaći odgovornog za neobrađivano zemljište.

Imamo parcela nad kojima je i desetak vlasnika, no niti jedan ne obrađuje i ne postoji jednostavnost kod takvih stvari. Jednako takav je i problem što su vlasnici u inozemstvu kamo su otišli živjeti i ne vraćaju se doma, a imanja zarastaju u travu, kupine i koprive. Ukratko. Nije niti mali jednostavno, ima onih koji me verbalno napadaju, ali neću odustati i sigurno ću uspjeti od ‘bahatih i bogatih’ naplatiti kaznu, premda načelnik Rebernik želi da se takve situacije izbjegavaju, jasan je Stjepan Pozderec.

Naglašava kako važnu ulogu u nadzoru i poduzimanjem potrebitih radnji imaju uz komunalnog redara i Općine Štrigova, agronomi i inspektori Ministarstva poljoprivrede, poglavito Savjetodavno poljoprivredna služba. Podsjećamo kako je do ožujka Općina Štrigova imala zajedničkog komunalnog redara sa susjenim općinama Sveti Juraj na Bregu i Gornji Mihaljevec u osobi Vida Marčeca i kako je do tada Pozderec obnašao funkciju predsjednika Općinskog vijeća Štrigove.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije