RASPRAVE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

MEĐIMURSKA PRIRODA Sara Srša o stablima u parku: ‘Perivoj Zrinskih je starac koji treba obnovu’

- Sentiment ljubitelja Perivoja prema stablima i parku kao cjelini je jedno, a opća sigurnost prolaznika i imovine druga. Perivoj je starac koji treba obnovu, a prije sadnje ide rušenje onoga što je unatrag dva-tri desetljeća postalo opasno - poručuje magistra urbanog šumarstva

Na društvenim mrežama ponovno se pokrenula rasprava oko rušenja stabala u Perivoju Zrinskih u Čakovcu. U Međimurskoj prirodi – Javnoj ustanovi za zaštitu prirode naglašavaju da svako stablo ima svoje rođenje, život i smrt.

Sara Srša je magistra urbanog šumarstva i kompetentna je za tematiku zdravlja stabala u urbanim sredinama. Upravo ona se u nekoliko rečenica osvrnula na ovu tematiku.

– Sentiment ljubitelja Perivoja prema stablima i parku kao cjelini je jedno, a opća sigurnost prolaznika i imovine druga. Perivoj je starac koji treba obnovu, a prije sadnje ide rušenje onoga što je unatrag dva-tri desetljeća postalo opasno.

Što zabrinuti građani mogu za boljitak Perivoja učiniti već danas? Potruditi se da apeliraju prema Gradu/gradonačelniku da u proračunu za 2020. godinu osigura više sredstava za tzv. Zelenu infrastrukturu diljem cijelog upravnog područja grada. Proračun se koncipira u rujnu/listopadu, što znači da građanske inicijative i udruge imaju dovoljno vremena da svoje želje jasno artikuliraju prema gradonačelniku.

Pismeno i službeno, jer se objave na društvenim mrežama još ne tretiraju kao službeni dopisi. Naizgled zdrava stabla, a u stablima se krije ono što prosječno oko nije vidjelo i ne može biti svjesno stanja. U stablima koja se ruše nalaze se sekundarni štetnici koji napadaju već oslabjela stabla.

Prvenstveno gljive truležnice i cvilidrete (strizibube). Pojava plodišta gljiva truležnica indicira opće loše stanje stabala. Kombinacija navedenih štetnih čimbenika i općenito stres kojem su podložna stabla u urbanim sredinama ne mogu stablo održati još dugo na životu i kad tad će stradati – kaže Sara Srša.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije