JUGONOSTALGIJA ILI NEŠTO DRUGO?

SELNICA Neobičan natpis osvanuo u centru mjesta: ‘Jože i Prle, Tita grle’

Jesu li u pitanju samo Jože i Prle ili nostalgija za Josipom Brozom Titom?

Dok se narod običan, vrijedan i radišan u Selnici veselio slavljenju ‘Pikača’ i Šardijeve himne općini, netko se zabavljao na drugi način i poslao poruku koju (ili kome) je netko u Selnici već iščitao, a mnogi se pita(mo)ju čiji je to uradak?

Naime, na dijelu pločnika ili djeliću ceste u naselju Selnica, na ulazu u Hrvatsku poštu, Općinsku upravu i trgovinu, netko je ‘sprejem’ ili nečim sličnim, velikm slovima napisao: Jože i Prle, Tita grle. Upitali smo jednog društvenog-kulturnog i pedagoškog čovjeka, koji se zatekao kada smo fotografirali što misli o ovom natpisu?

– Ovo je pucanj u prazno. Ovo je učinila osoba, koja nema ‘vlastitu osobnost’, jer samo netko takav može napisati kako netko voli ‘ljubičicu plavu ili bijelu’. Tko su Jože i Prle, ne znam, ali siguran sam da mnogi znaju, kazao nam je čovjek, kojemu ime i prezime ne spominjemo zbog njegove zamolbe i bojazni da ga netko takav ‘tupav’ ne maltretira.

Jesu li u pitanju samo Jože i Prle ili nostalgija za Josipom Brozom Titom, negdašnjim predsjednikom doživotnim Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i predsjednikom Saveza komunista Jugoslavije i Vrhovnim komandantom Jugoslovenske narodne armije, teško nam je odgonetnuti.

Tito je umro u svibnju ili maju 1980. godine i tko je u to vrijeme rođen, danas ima 39 godina i pitanje je, bili netko iz tog naraštaja išao noću ispisivati poruku. Stariji nikako. A, mlađi?

Oni su za Tita samo mogli negdje čuti. – U školi i u mojoj obitelji o Titu se ne govori, no očito je da mladi negdje ‘crpe jugonostalgiju’ – prisnažio nam je sugovornik. Očitovanje ili reakciju načelnika Općine Selnica kao i policije nismo tražili. Moguće je nevažno, no svakako zanimljivo i čudno.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije