u polju kod Selnice

FOTO Starinska žetva u Selnici: Bajkovit miris žita, kolača z makom i ljepota snoplja

Kad je žito požnjeveno, složeno je u stave i križake i tako če čekati odvoz na doradu za potrebe izrade maskote Pikača. A zatim se poslužio zajtrek i nazdravilo uspješno obavljenom poslu.

KUD i Općina Selnica, te članovi udruga i društava, danas (subota) ujutro rano u polju kod Selnice, blizu ribnjaka, obavili su žetvu žita na starinski način. Žito je raslo na zasebnoj parceli i slama će biti iskorištena za potrebe i aktivnosti glede maskote Pikač, a žetvu su obavili članovi KUD-a Selnica na čelu sa svojim predsjednikom i danas prvim koscem Ivanom Levačićem.

Dok se sunce malo sakrilo iza oblaka i dizala se lagana magla, Levačić je nabrusio kosu i odrezao prvi plast žita. Za njim su krenule bralje, povreslač i vezač, a potom se kose primio Ivan Zadravec, a promijenila se ekipa od nabiralje do vezačice.

Kada je žito požnjeveno, snopovi su složeni u stave i križake, onako kako je to bilo nekada, prije nego su u naša lijepa i pitoma polja ušli kombajni i drugi strojevi. Poljem se danas širio bajkoviti miris požnjevenog žita, kolača z makom, domaćeg likera, a sve opčinjeno ljepotom snopova žita.

Kosa s locnom, vezač, povresla, snoplje, stave, križaki i žjači (žeteoci) danas su Selnicu vratili u vremena kada je žetva bila najvažniji poljoprivredni posao, jer su žito, pšenica, ječam i zob, seoskom čovjeku život značili.

Na sve ovo danas su svojim poslom podsjetili: Ivan Levačić, Miljenko Vrančić, Bernarda Levačić, Ivan Zadravec, Stjepan Filipan, Julijana Vurušić, Dragica Karlovčec i Anica Hozjan. S dovoljne udaljenosti pogledima su ih pratili općinski načelnik Ervin Vičević sa suradnicima, Željko Medved iz Udruge Frkanovčani i još nekoliko radoznalih posjetitelja.

Aktivnosti s i oko Pikača danas se odvijaju cijeli dan, a navečer završavaju koncertom ikone međimurskog pjevanja Mirkom Švendom Žigom i narodnom veselicom, kod instalacije maskote Pikača na ulazu u Selnicu iz smjera Čakovca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije