PETA MAMIČINA ŽETVA

VIDEO I FOTO Tradicijski prikaz žetve u Pušćinama – uživali i mlađi i stariji

Kose su bile pripremljene, kiša je prestala, natjecanje je počelo. Ipak, većini je to okupljanje bilo povratak u djetinjstvo.

U Pušćinama je održana tradicionalna, peta Mamičina žetva. Glavni organizator i ove je godine bio pansion Mamica u suradnji s Turističkom zajednicom Međimurske županije.

>> Mamičina žetva u Pušćinama

-Puno je osobnija ovakva žetva, nego rad s kombajnima. Ali dobro, takvo je vrijeme došlo. Sve je mehanizirano i kompjuterizirano pa i poljoprivreda. Ali ovo su više običaji, nego poljoprivreda – objašnjava organizator i vlasnik pansiona Mamica, Žarko Nedeljko.

U prvom dijelu manifestacije, članovi kulturnog društva Seljačka sloga, pokazali su kako se nekad želo, a onda je uslijedilo natjecanje amatera. Prijavile su se četiri ekipe: Pušćinske mamice, Društvo sportske rekreacije ‘Sport za sve’ Pušćine, Stari mladići iz Pušćina i Jakopovske frajle. Tročlani žiri ocjenjivao je više elemenata: brzinu, izgled njive nakon žetve, umjetnički dojam natjecatelja, odnosno njihovu odjeću i pjesmu.

– Mi smo to nekad doma radili, a morali smo i “stepati”. Danas je to više radi druženja, modernizacija je ipak milina, puno je lakše – rekao je natjecatelj, Ivan Drelen.

Kose su bile pripremljene, kiša je prestala, natjecanje je počelo. Ipak, većini je to okupljanje bilo povratak u djetinjstvo.

– Kad se išlo u žetvu, ja sam bio mali dječak. Ujutro se dizalo oko tri, četiri, želo se do sedam navečer i onda se išlo doma. Zatim smo u dvorištu vršili žito. I to su onda bile prave fešte. Ljudi su imali više vremena. Tehnologija je olakšala, ali fali druženje – sa sjetom se prisjetio Dragutin Kacun iz Nedelišća.

Žetvi je prisustovala i zamjenica župana, Sandra Herman.

– Sigurna sam da ćemo danas uživati i u tradicijskom prikazu žetve. Mlađi će naučiti, stariji ponoviti – poručila je okupljenima Sandra Herman.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije