IZLOŽBA U ČAKOVCU

IZLOŽBA U ČAKOVCU Mlada umjetnica Ana-Marija Kralj izlaže u Muzeju Međimurja

Ana-Marija Kralj iz Svetog Martina na Muri je mlada umjetnica osebujnoga i netipičnoga izričaja. Prvenstveno se to odnosi na materijal s kojim radi – metal


U petak, 2. kolovoza 2019. s početkom u 19 sati u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec održat će se otovrenje izložbe Ana-Marije Kralj pod nazivom ‘Proces’. Izložbu ćete moći razgledati do 23. kolovoza.

Ana-Marija Kralj je mlada umjetnica osebujnoga i netipičnoga izričaja. Prvenstveno se to odnosi na materijal s kojim radi – metal. U potpunosti je kontradiktoran s umjetničinom krhkom pojavom, no savršeno kompatibilan s njezinim snažnim duhom.

Za rad s takvim teškim materijalom potrebna je  doza znatiželje i avanturizma jer je takav postupak živi proces tijekom kojega je krajnji izgled djela nepredvidiv. Proces je upravo ono što i sama umjetnica naglašava kao najvažniji dio svoje umjetnosti. Proces izrade ostaje vidljiv na samom djelu.

Bez obzira na to je li u pitanju mehanička obrada površine poput savijanja ili udubljivanja, zavarivanje i toplinska obrada ili pak površinska dorada specijalnim bojama i kemikalijama. Čitav tijek nastanka djela svojevrsni je eksperiment isprobavanja fizičkih granica materijala i mogućnosti njegove prezentacije.

Rezultat nikada ne može u potpunosti biti predviđen i upravo je taj trenutak neizvjesnosti i spontanosti glavna odlika njezine tehnike koja osigurava unikatnost svakom djelu. Materijali koje umjetnica koristi su mesing, nehrđajući čelik (inoks), aluminij i željezo koje dodatno ukrašava alkoholnim bojama, bojama za staklo, octenom kiselinom, emajlom i bojama za metal takozvanom tehnikom hamer šlag specifičnom po tome što tijekom nanošenja stvara vlastite nepredvidive površinske strukture.

Ana-Marija hrabro kroči samotnim i pionirskim putem eksperimentiranja slikarstvom na metalu koje je idejno na tragu radikalnoga enformela Ive Gattina i Eugena Fellera s početka 1960-ih godina, no manifestiran u nešto blažoj i nadasve elegantnijoj formi. Naša umjetnica uspijeva nametnuti estetetiku završnoga produkta na prvo mjesto. Ona sama svoj specifičan izričaj naziva jednostavno – metalna umjetnost. (MHS)

O umjetnici:

Ana-Marija Kralj rođena je 21.11.1993. u Grazu. Svoj umjetnički put započinje u modnoj industriji te već tijekom studiranja na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu s 19 godina osniva brend Kralj & Krajina. 2013. dobiva Dreft Next Generation nagradu za najboljeg mladog dizajnera i od onda redovno izlaže na tjednu dizajna u Zagrebu. Godine 2015. završava fakultet i dobiva titulu inženjerke tekstilnog i modnog dizajna.

Godinu dana radi kao dizajner u modnom ateljeu Xenia Design. Od 2016. dizajnira luksuzni namještaj za Ferrum te iste godine osniva vlastiti brend Merien King. Kao Merien King stvara metalnu umjetnost u rodnom Svetom Martinu na Muri, a godine 2018. otvara vlastitu galeriju umjetnina u Varaždinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije