Rekonstrukcija i revitalizacija

FOTO Radovi u punom jeku, čakovečki Stari grad dobiva novo ruho koje zaslužuje

Radi se punom parom

Radovi izvan i unutar Starog grada, u punom su jeku. U tijeku je provedba projekta ‘Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine’.

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda, a provodi se u suradnji s Međimurskom županijom, REDEA-om i Turističkom zajednicom Međimurske županije. 

– Tijekom 2018. godine započeli su građevinski radovi na obnovi svih pet dijelova fortifikacije. Podpilotirani su temelji bedema i temelji nekadašnje barokne zgrade, srušene krajem sedamdesetih godina 20. stoljeća, koja se gradi kao faksimil (replika načina gradnje i replika izgleda). Završetak nove zgrade brzo napreduje pa je ovih dana na redu i postavljanje krova na zgradu – rekla nam je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec, Maša Hrustek Sobočan.

Ravnateljica je poručila da su svi unutarnji prostori očišćeni od žbuke, napravljen je proboj između malog bastiona i zgrade u dilataciji, dozidano je vanjsko stepenište. Injektiranjem pukotina, ugradnjom čeličnih zatega i karbonskih traka provedna je hitna sanacija velikog bastiona.

– Radovi sanacije bili su nepredviđeni, no zbog nastale situacije neizbježni. Ovi nepredviđeni radovi statičke sanacije usporili su, nažalost, tijek kompletnih radova. Sanirana je i vanjska rupa na bedemu u dilataciji V. Sve radove prate Konzervatorska služba, arheološki nadzor, projektni nadzor te statički i arhitektonski nadzor. U tijeku je i postavljanje elektroinstalacija u unutrašnjosti čitavog kompleksa – objasnila je ravnateljica.

Osim fortifikacije, u tijeku su radovi unutar palače na reprezentativnim prostorijama drugog kata juoistočnog krila palače, a oni uključuju: uvođenje elektroinstalacija i grijanja, postavljanje parketa, farbanje i popravak zidova. Radovi su financirani iz prekograničnog projekta – Living Castles.

– Ovi prostori namijenjeni su proširenju stalnog postava unutar palače. Predviđena je izložba o obitelji Zrinski, s naglaskom na njihovom svakodnevnom životu. Otvorenje novog dijela starog stalnog postava očekuje se u svibnju 2020. godine – najavila je Maša Hrustek Sobočan.

U kolovozu slijedi sanacija krovišta palače pri spoju jugozapadnog i sjeverozapadnog krila te izvedba drenaže jugoistočnog krila koje gleda na parking Muzeja i koje je najizloženije vlagi. Sanacijski radovi bit će financirani sredstvima Ministarstva kulture RH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije