15 PARI BIJELIH RODA

RODE U MEĐIMURJU Prvi mladunac bijele rode na gnijezdu u Nedelišću

Sredinom kolovoza ove godine iz Međimurja poletjet će 28 mladih roda u Afriku.

Za razliku od prošlogodišnje sezone gniježdenja, iz Međimurja u Afriku odletjele su 34 mlade rode. 

Jedan od razloga zašto se je ove sezone izleglo manje mladih bijelih roda, zasigurno je bilo svibanjsko hladno vrijeme sa učestalim kišama. Tako da je svega 15 pari bijelih roda uspijelo othraniti 28 mladunaca. Ove godine rode su sagradile dva nova gnijezda i to u naseljima Podturen i Totovec. 

Od 1987. godine bavim se proučavanjem tih fascinantnih ptica, tako da sam pored prstenovanja, izložbe, predavanja, napisao i objavio knjigu o njima pod naslovom “Naše rode”. 

Na području Međimuske županije do danas sam zabilježio gniježđenja bijelih roda u 40 naselja, od čega su samo šest gnijezda bila na dimnjacima zgrada (danas tri), dok su se ostala gnijezda nalazila ili se nalaze na betonskim stupovima od javne rasvjete. 
Sada bih posebno tu istaknuo gnijezdo u naselju Nedelišće.

U rano proljeće 2014. godine u Ulici Vinka Karlovića rode su ga savile a tek se je ove 2019. godine izlegao njihov prvi mladunac. Ovo sadašnje gnijezdo jedino je “aktivno”na području najveće međimurske općine, Općine Nedelišće (1998. godine jedan par gnijezdio se je u naselju Macinec te 2008. godine jedan par u naselju Gornji Hrašćan). 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije