POU NOVAK ŠKOLUJE MLADE ROME

VIDEO Veljko Kajtazi: ‘Obrazovanje Roma je preduvjet zapošljavanja i smanjivanja broja korisnika socijalnih naknada’

U POU Novak u Čakovcu podijeljene su diplome za Rome koji su u ovom učilištu završili četverogodišnje programe. Održan je i radni sastanak sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem te članovima Saveza Roma u RH Kali Sara

Jučer je u prostorima POU Novak u Čakovcu održana podjela diploma za pripadnike romske nacionalne manjine koji su u okviru ovog učilišta uspješno završili njihove četverogodišnje programe. Tom prigodom su predstavnici učilišta održali i radni sastanak sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem te članovima Saveza Roma u RH Kali Sara na kojem se govorilo o daljnjem školovanju pripadnika romske nacionalne manjine, te plaćanju njihove školarine od strane Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Franjo Novak, osnivač POU Novak, ukratko nam je govorio o programima koje provodi ovo učilište, a posebice o školovanju mladih Roma.


                                                           Izvor: Srce TV

– POU Novak je započelo s radom 2001. godine, a danas provodimo oko 45 programa poput srednjoškolskog obrazovanja, različitih usavršavanja i osposobljavanja, odnosno osposobljavanje za rukovatelja radnim strojevima, periodičku izobrazbu vozača-COD 95 ili osposobljavanje vozača za prijevoz opasnih tvari – ADR. Sve te programe možemo podijeliti u 3 osnovna smjera: prometni, građevinski i poljoprivredni. Sjedište nam je u Maloj Subotici, a imamo i dvije podružnice. Naše programe pohađa stotinjak polaznika godišnje, pa tako imamo 2-3 razreda vozača, kao i prometne, građevinske i poljoprivredne tehničare, nabrojao je Novak.

– Raduje me što već niz godina provodimo i programe za pripadnike romske nacionalne manjine, a koliko smo u tome uspješni svjedoči i podatak da ćemo danas podijeliti svjedodžbe za njih petnaestak koji su ih uspješno završili. Radi se uglavnom o mlađim osobama koje su završile četverogodišnje programe pretežno za zanimanje tehničar cestovnog prometa, što im omogućuje kvalitetnije radno mjesto ili daljnje školovanje. Proteklih godina pretežno su u pitanju bile djevojke, a ovog puta prevladavali su muškarci, rekao je direktor.

– Cilj današnjeg sastanka sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem i njegovim suradnicima je unapređenje daljnje suradnje. Oni su nam iznijeli probleme koji ih najviše opterećuju kada je u pitanju ovakva vrsta školovanja mladih Roma, a mi smo iznijeli vlastito viđenje situacije i rješenja koja će pridonijeti da se ona poboljša. Ovom im prilikom želim zahvaliti na povjerenju koje su nam ukazali, a držim da smo ga mi, posebice naši profesori koji sudjeluju u procesu obrazovanja, u potpunosti opravdali. Dosad smo godišnje školovali 15-20 mladih pripadnika romske nacionalne manjine, a uvjeren sam da će ih nakon ove inicijative ubuduće biti još i više, optimistično je zaključio Novak.

– Otkako sam saborski zastupnik, sada već u trećem mandatu, obrazovanje Roma mi je na prvom mjestu. Budućnost romske zajednice upravo je u obrazovanju. Time bismo postigli i to da imamo što manje Roma koji primaju socijalnu pomoć ili minimalnu naknadu. Naš cilj je da taj broj svedemo na minimum, odnosno da imamo što je moguće veći broj stalno zaposlenih Roma.

Na taj način bismo riješili i pitanje njihovog stambenog zbrinjavanja, jer bi im stalni radni odnos omogućio podizanje kredita za izgradnju ili kupnju kuća i stanova, kao i mogućnost da sami brinu o sebi i svojim obiteljima. Prema mojim informacijama u Međimurju je problem zapošljavanja Roma iznimno velik. Donekle dobivaju posao u privatnim tvrtkama, ali u jedinicama lokalne samouprave gotovo da nema zaposlenih Roma. Zato stavljajući naglasak na obrazovanje, trebamo pronaći i učinkovit model zapošljavanja Roma – rekao je Kajtazi.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Matjaš Oršuš i predsjednica Saveza Roma u RH Kali Sara Suzana Krčmar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije