MUKE PO SPAJANJU

HRVATSKE TRAGEDIJE Ako se promijeni Dan državnosti, nema spajanja!

Državni vrh najavio je promjenu datuma Dana državnosti i povratak s 25. lipnja na 30. svibnja. Ta promjena bi već sljedeće godine mogla izazvati tektonske poremećaje kod onih koji spajaju blagdane

– Taj dan su nam, kao i puno toga, jednostavno uzeli. Vratit ćemo 30. svibnja kao Dan državnosti, vratit ćemo državu narodu i ništa nas na tom putu ne može zaustaviti, poručio je u utorak predsjednički kandidat Miroslav Škoro.

Promjena datuma obilježavanja Dana državnosti nije samo Škorina ideja. Kompletni državni vrh ujedinjen je da se vrati na 30. svibnja, kao što se obilježavalo u prvom desetljeću hrvatske samostalnosti, a odnosi se na konstituiranje prvog demokratski izabranog Hrvatskog sabora 1990, pišu 24sata.

– Meni 30. svibanj jest onaj autentičan datum kad su se dogodile promjene u Hrvatskoj i kad se počela stvarati državnost. Mislim da taj datum nije trebalo mijenjati ni prvi put. Promjena datuma zbunjuje i međunarodnu zajednicu, ali osobno sam za to da se vrati na 30. svibnja – rekla je predsjednica Kolinda GrabarKitarović.

– Meni je 30. svibanj isto najdraži datum koji se veže za te slavne dani i volio bih da on bude Dan hrvatske državnosti – kaže predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a s njim se slaže i premijer Andrej Plenković.

– Taj dan je izazivao ono ushićenje, emociju… – kaže premijer.

Promjena datuma bi, prema brojnim anketama, pala na plodno tlo jer su građani skloni ideji da se blagdan slavi na datum koji je obilježavan od 1991. do 2001. godine. Ono što bi promjenom datuma sigurno nestalo je već standardno lipanjsko spajanje blagdana i radnih dana, čemu su pribjegavali mnogi u Hrvatskoj.

Tako je ove godine blagdan Tijelova ‘pao’ na četvrtak, 20. lipnja. Dan antifašističke borbe (22. lipnja) bio je u subotu, a Dan državnosti (25. lipnja) u utorak. Bila je to prilika mnogima da ‘spoje’ barem šest neradnih dana od četvrtka do utorka.

No već dogodine, ako 30. svibnja postane Dan državnosti, neće biti ništa od toga. Dogodine 30. svibnja pada u subotu. Tijelovo je 11. lipnja (četvrtak), što se može spojiti s nadolazećim vikendom, a Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, bit će u ponedjeljak. 

Već i letimičan pogled na kalendar pokazuje da će spajanje neradnog tjedna biti mnogo, mnogo teže izvesti pod tim okolnostima, pišu 24sata.

Kalendar za 2020.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije