BLAGDAN Tijelovo

SVETI MARTIN NA MURI U procesiji prvopričesnici i vatrogasci

Ljepotu procesije obogatili su ovogodišnji prvopričesnici u svojim bijelim haljinama, dok su vatrogasci nosili baldahin ispod kojeg je domaći župnik prečasni Ivan Herceg nosio Presveti oltarski sakramenat

Svetom misom te procesijom svetomartinskom glavnom ulicom obiliježena i proslavljena je današnja svetkovina Tijelovo ili Brašančevo u Župi Sveti Martin na Muri.

Ljepotu procesije obogatili su ovogodišnji prvopričesnici u svojim bijelim haljinama, dok su vatrogasci nosili baldahin ispod kojeg je domaći župnik prečasni Ivan Herceg nosio Presveti oltarski sakramenat. Vjernici su tako otvoreno slavili Presveto tijelo i krv Kristovu, a župnik Herceg o značaju i slavljenju Tijelova govorio je u propovijedi u župnoj crkvi.

– Nakon dvaju događaja vezana uz tijelo i krv Kristovu, papa Urban IV. je 8. rujna 1264. godine objavio bulu kojom je ustanovio blagdan Tijelovo, želeći tu svetkovinu proširiti na cijelu Crkvu, ali ga je u tome spriječila nagla smrt. Tek u XIV. stoljeću je papa Ivan XXII. blagdan proširio na cijelu Rimokatoliču crkvu, rekao je između drugog prečasni Herceg.

Župni pjevački zbor pjevao je u crkvi i tijekom procesije, održane po lijepom vremenu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije