ŽUPA MACINEC ima novog svećenika

ZAREĐEN ZA SVEĆENIKA Mladomisnik je velečasni Mladen Cikač iz Gornjeg Hrašćana

Za svečenika Katoličke crkve je dotadašnji đakon Mladen Cikač iz Gornjeg Hrašćana, zaređen po rukama varaždinskog biskupa monsinjora Josipa Mrzljaka, a svoju Mladu misu će služiti 7. srpnja ove godine u Macincu, župi kojom upravlja velečasni Stjepan Markušić, koji je slavljenika pratio od dana bogoslovskih do svršetka studija i zaređenja za svećenika

Čitava Katolička crkva, Crkva u Hrvata, Varaždinska biskupija i Župa Macinec od minule subote imaju novog katoličkog svećenika u osobi velečasnog Mladena Cikača iz Gorneg Hrašćana.

>> ZAREĐEN ZA SVEĆENIKA Rafael Mikec: “Bog ništa ne oduzima, On samo daje! Lijepo je biti kršćanin! Hrabro samo!”

Đakona Cikača za svećenika je u Varaždinskoj katedrali zaredio monsinjor Josip Mrzljak te se sada novi svećenik u miru priprema za najradosniji događaj u svećeničkom životu, a to je služenje Mlade ili prve mise. Ovaj svečani i veliki događaj zbit će se u nedjelju, 7. srpnja 2019., a prethodit će mu Sveta Trodnevnica koju će imati ili voditi svećenici Andrija Kopjar iz župe Remetinec i dr. Kristijan Kuhar, župnik u Štrigovi. Propovijednik na Mladoj misi biti će velečasni Toni Plenković, svećenik na službi u Supetru na Braču.

Macinečki župnik velečasni Stjepan Markušić, izuzetno je sretan i ponosan što je nakon toliko godine službovanja u Macincu dočekao trenutak kada njegova župa iznjedruje svećenika Kristove katoličke crkve i vjeruje kako će vjernici i žitelji Macinca prepoznati to što će se dogoditi 7. srpnja i dostojanstveno i dično proslaviti taj dan, jer posljednja Mlada misa u Macincu bila je sada već davne 1995. godine.

Pohodili smo župnika Markušića i mladog svećenika Cikača u Župnom dvoru u Macincu te s njima kratko porazgovarali, i prvo smo skorašnjeg mladomisnika pitali, tko ste Vi mladi svečeniće?

– Ja sam Mladen Cikač iz Gornjeg Hrašćana gdje i živim, za sada. Novi sam svećenik Katoličke crkve i ovog trenutka pod upravom Varaždinske biskupije i biskupa monsinjora Josipa Mrzljaka koji će uskoro ili nakon moje Mlade mise odlučiti kamo će me poslati na službu.

Ima li budući mladomisnik posebnu želju gdje bih u kojoj župi ili ustanovi želio obavljati svoju svećeničku službu?

– Uistinu nemam nikakve želje i prihvatit ću ono što biskup odredi. Moje je da služim Bogu i ljudima kako najbolje znam, mogu i umijem. Želim biti s ljudima, s njima podijeliti životne radosti, patnje, iskušenja te im pomoći da nađu sebe i Boga ako su se pogubili, ili ako su trenutno neodlučni da im kažem kako se moraju Bogu, koji je čista ljubav obratiti. Vidite, svećenik nije ‘humanitarac’ , već je on ‘žrtva’ i Bogu je odgovoran za činjenje i još više za nečinjenje nečega što čovjeka spasiti može. Ako mogu odabrati, onda bih htio raditi s mladima, osnivati zajednice mladih bračnih parova, raditi u pastoralu s Romima. Htio bih osnovati ili raditi na duhovnoj školi župe koja će mi biti povjerena.

Nikada nisam bio sretniji, to je san svakog župnika

Dok smo razgovarali sa skorašnjim mladomisnikom svaku našu riječ upijao je i pratio nas širom otvorenih očiju dugogodišnji i častan macinečki župnik velečasni Stjepan Markušić, kojeg pamtimo ili poznajemo jož iz dana kada je župnik bio u Svetom Jurju u Trnju.

Velečasni, vidimo Vam suze radosnice i čelo uzdignuto i pitamo što kažete sada gotovo na kraju Vaše župničke službe i ovog događaja?

– Ništa drugo nego da sam iznimno sretan i zadovoljan što je ova naša dugovremena župa dobila mladomisnika i što je naša velebna crkva pred danom koji će je ispuniti do kraja, jer ovo je za sve nas Dan što ga je Gospodin dao onima koji u njega vjeruju. Prije četiri godine k meni je došao bogoslov Mladen Cikač sa izrečenom željom da ga pratim prema svećeničkom zvanju.

Naravno, da sam pristao i rekao mu jasno što se od njega očekuje i kakva su iskušenja pred njime, a on nije odustao. Hvala svevišnjem Gospodinu što je sve dobro prošlo i ovako završilo. Znajte, svakom je župniku san i želja za svojeg službovanja iznjedriti mladomisnika, a meni je Bog dao taj dar, tu radost i sreću da mu u polje Njegovo, šaljem žeteoca novoga, mladoga, punog očekivanja, ali i želje da žetelac dobar bude, jer tako će ispuniti očekivanja Isusa Krista, koji je izrekao prispodobu o žetvi bogatoj i malo žetelaca, kao i želje svojih roditelja i naše katoličke zajednice.

Želja mi je da 7. srpnja Macinec bude drugačiji nego je u ostale dane, da bude razdragan i uz našeg mladomisnika koji je svojim dosdašnjim svakim činom pokazao kako će biti ne samo žetelac na Njivi Gospodinovoj, nego i ratar koji će ‘guvno Njegovo’ darovima dobrim napuniti i nastaniti. Sada mnogo mirniji i zadovoljniji moći ću i sebi pronači ‘zglavlje’ na koje ću se barem malo moći prilsoniti i Bogu zahvaliti što mi je dao tu sreću da je za mojeg upravljanja župom Macinec, jedan mladić odjenuo svećeničko ruho.

Mi bismo usporedili ovaj trenutak ili Markušićevo promišljanjem s riječima svetog Pavla: ‘Dobar sam boj vodio, utrku završio, vjeru sačuvao…’!

Sada dvojica svećenika u Macincu uz svakodnevne molitve i mise pripremaju i druge stvari kako bi 7. srpnja svi koji dođu na Mladu misu imali dan i trenutak koji se pamti cijeli život.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije