U VATROGASTVU VEĆ 28 GODINA

ROBERT MEGLIĆ IZ KNEZOVCA Čovjek koji se podredio vatrogastvu i radu za svoju životnu sredinu

Poznat kao radišan u svim životnim porama, a poznat i kao nenametljiv. Mnogi kažu kako je Robi čovjek iz sjene iz koje se rađa novo vrijeme. Obiteljski je čovjek, vatrogasac i političar. U potonjem drži da je njegov vrh na lokalnoj razini

Vječiti zapovjednik. Zapovjednik – predsjednik je u svoj sredini u MO Knezovec, zapovjednik je mjesnog DVD, zapovjednik VZG Čakovca. Za profesiju je 49-godišnji Robert Meglić iz Knezovca, unatoč završenom primarnom obrazovanju magistra inženjer prometa, izabrao vatrogastvo u kojem profesionalno radi kao zamjenik zapovjednika JVP Čakovec.

– Imam preko 28 godina iskustva u profesionalnom vatrogastvu sa stalnim i neprekidnim radom u JVP Čakovec – kaže i s preciznošću dodaje: – U razdoblju od 1991. do 2004. godine obavljao sam poslove vatrogasca, od 2005. do 2008. sam obavljao poslove operativnog dežurnog, a od 2008. do 2013. poslove voditelja smjene JVP Čakovec. Od 1.1. 2013. sam zamjenik zapovjednika u JVP. Na poslovima vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima imam preko 14 godina staža.

Imam položen stručni ispit za vatrogasce s posebnim ovlastima i odgovornostima, te imam i položen državni ispit za pristav III vrste – kaže i dodaje kako je vezan i za dobrovoljno vatrogastvo jer od 1985. godine član DVD Knezovec, trenutno obavlja dužnost zapovjednika. Za svoj rad u vatrogastvu 2007. godine odlikovan je brončanom plamenicom za hrabrost, a već sljedeće godine srebrnom plamenicom za hrabrost. Danas je zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Čakovca i zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Međimurske županije kao volonter bez naknade.

Oženjen je, ima sina u kojeg je također usadio ljubav za vatrogastvom. Iznio nam je niz detalja sa svojih vatrogasnih staza

– U JVP Čakovec sam nakon vojske od 1.7.1991. U mome radnome vijeku do sada sam sudjelovao u puno raznih intervencija, složenijih, teških, ali i onih jednostavnijih. Pripadnik sam i Državne intervencijske vatrogasne postrojbe od njezinog osnivanja, s kojom sam prošao do 2012. godine većinu velikih požara na priobalju od Zadra do Dubrovnika (Cavtata). Na dislokaciji sam bio svake od tih godina po 15 dana, a nekoliko godina i dva puta godišnje. Malo ljudi zna da smo za stradavanja vatrogasaca na Kornatima 2007. i mi iz JVP Čakovec i JVP Varaždin bili dislocirani u Šibeniku i mi bi išli helikopterom na Kornate da nas dan prije stradavanja vatrogasaca na Kornatima nisu uputili na veliki požar na otok Hvar i to nam je vjerojatno spasilo živote, a i smjena prije moje je gasila na Kornatima – iznio je ono najupečatljivije.

A politika?

– 2005. godine, kad sam se učlanio u HNS, nisam htio ni lijevo ni desno. Zbog čega?

– U Općini Šenkovec, gdje teritorijalno pripada Knezovec, koliko sam vidio HNS je imao rezultate. Pošto smo izgradili kuću preko tadašnjeg Društvenog doma, danas Kulturni centar Knezovec, automatski sam bio u središtu zbivanja u naselju jer je tu smještena zgrada DVD-a Knezovec – početak je ‘političke’ priče koju nastavlja: – Neke stvari koje sam predlagao tadašnjem MO Knezovec ‘kao’ nisu se mogle realizirati pa sam se i ja aktivno uključio u politiku za dobrobit našeg naselja. Od 2007. godine sam u MO Knezovec, a četiri godine poslije sam postao i njegov predsjednik u dva mandata. Osim rada u MO Knezovec ‘viša’ politika me nije zanimala, ali 2009. sam bio na listi HNS-a s mladom ekipom za Općinsko vijeće HNS-a i za mene nenadano ušao sam u OV Općine Šenkovec u kojem sam i danas u trećem  andatu do 2021.godine – kaže ponosno i dodaje kako koristi priliku da se zahvali bivšem načelniku Općine Šenkovec Vladimiru Novaku, sada zamjeniku, i sadašnjem Saši Horvatu što razumiju njihove ‘knezovske’ probleme i izlaze im u susret u njihovom rješavanju.

Riječ, dvije o radu MO Knezovec?

– MO Knezovec se puno izborio za svoje mještane i naselje, ali to ne znači da sam zadovoljan rezultatima rada, uvijek se može bolje – kaže nabrojivši značajno napravljeno: – 2011. godine DVD Knezovec započeo je s izgradnjom tri garaže i prostorije za mlade na katu i danas je to u funkciji. 2014. godine izgrađena je kanalizacija gdje smo među zadnjima u Međimurju mi plaćali priključak od 2.300 kn, dok su poslije nas svi u Međimurju dobili besplatno. Prvotno je bio zajednički projekt  kanalizacija Knezovec – Mali Mihaljevec, naknadno smo se mi ‘požurili’ i izdvojili iz navedenog projekta i morali platiti priključke, dok je godinu dana kasnije i Mali Mihaljevec dobio kanalizaciju, ali besplatno. Preko fondova napravljena su pročelja na Kulturnom centru i DVD-ovoj zgradi, kupljeno je zemljište preko KC Knezovec i ograđeno je i tu planiramo napraviti parkirališta i urediti mali park. Uveden je optički priključak u mjesto.

Naš sugovornik se je osvrnuo i na netom održane izbore za MO.

– Za razliku od prethodnih izbora 2015. godine, koje smo prespavali i mislili da će rezultat doći sam od sebe, gdje smo ‘odigrali’ neriješeno pa smo imali isti broj vijećnika 4:4, a sada uz malo veći angažman moja koalicijska lista HNS – HSU dobila je četiri vijećnička mjesta od sedam. Mještani su vidjeli liste i glasali za ljude. Rezultat me obvezuje za još veći angažman za moje mjesto življenja – kaže ponosno i ponovno kao novi čelnik MO Knezovec.

U tom svojstvu je kazao: – Kao i u prošlom sazivu MO Knezovec, nas vijećnika ima iz raznih opcija, ali uvijek govorim da se mi ne možemo igrati politike već zajedno uprijeti za boljitak mještana i naselja i to smo uspijevali do sad pa mislim da ćemo i ubuduće jer se radi o razumnim ljudima. Izbori su prošli i nema više politike, moramo raditi za dobrobit Knezovca tim više što smo trojica i članovi OV – kaže s puno optimizma.

Planovi VMO?

– Planove imamo velike, ali uvijek je problem financiranje. Uskoro krećemo s izradom novog grijanja u prostorijama KC Knezovec. Najveća investicija ove godine je izgradnja pješačke staze kroz naselje koja bi trebala započeti u 8. ili 9. mjesecu uz obnovu cestovnog kolničkog zastora po naselju. U Plan MO za ovu godinu smo stavili i izmjenu rasvjete u LED rasvjetu, vidjet ćemo kad budemo išli u to jer je o tome bilo riječi na posljednjoj sjednici OV.

– Želja mi je i da se asfaltira poljski put do Šenkovca, da u središte svoje općine ne moramo preko područja Grada Čakovca, kroz Mačkovec ( to je bio uvjet kod osnivanja Općine Šenkovec još 1997. ). U planu nam je urediti poljski put prema Malom Mihaljevcu, jer ceste nas moraju spajati, a ne razdvajati, to moramo vidjeti na razini općina Šenkovec i Sv. Juraj na Bregu kako povući sredstva iz EU fondova. Imamo i dio naselja gdje se mogu otvoriti gradilišta, pošto je Šenkovec popunjen – rekao je.

I za kraj je želio našim čitateljima želio predočiti svoju vatrogasnu  biografiju koju donosimo u nastavku.

Organizacija:

Status:

Od:

Do:

DVD Knezovec

Izvršni (djelatni) član

1.1.1985.

 

JVP Čakovec

Profesionalni vatrogasac (PVP)

1.7.1991.

 

Dužnosti:

Organizacija:

Dužnost:

Od:

Do:

JVP Čakovec

zamjenik zapovjednika PVP

1.1.2013.

 

VZG Čakovec

zapovjednik VZO/VZG/VZP

10.4.2015.

 

VZG Čakovec

zamjenik zapovjednika VZO/VZG/VZP

20.4.2013.

10.4.2015.

VZŽ Međimurske

zamjenik zapovjednika VZZ/GZ

1.1.2016.

 

VZŽ Međimurske

član zapovjedništva VZZ/GZ

10.5.2013.

 

VZŽ Međimurske

član zapovjedništva VZZ/GZ

24.4.2009.

10.5.2013.

Zvanja

Naziv:

Datum stjecanja:

Vatrogasac (DVD)

26.1.1987.

Vatrogasni časnik (DVD)

19.3.2004.

Vatrogasni časnik I. klase (DVD)

24.4.2014.

Viši vatrogasni časnik (PVP)

12.10.2014.

Specijalnosti

Naziv:

Datum stjecanja:

 Rad s motornom pilom

29.5.2014.

Voditelj čamca

3.3.2007.

Odlikovanja

Naziv:

Datum stjecanja:

Vatrogasna spomenica za 30 godina aktivnosti

10.3.2015.

Srebrna vatrogasna plamenica

12.3.2008.

Brončana vatrogasna plamenica

13.3.2007.

Vatrogasna spomenica za 20 godina aktivnosti

9.3.2005.

Vatrogasna spomenica za 10 godina aktivnosti

28.1.2002.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije