VATROGASNA VJEŽBA

FOTO Vatrogasci Hrvatske i Slovenije: Radiološka ‘nesreća’ u Čakovcu

Danas (srijeda) se u dvorišnim prostorima JVP Čakovec održala zajednička hrvatsko-slovenska vježba projektnih partnera u sklopu projekta 'ENRAS - Osiguranje sigurnosti intervencijskih postrojbi u slučaju nuklearne ili radiološke nesreće, u sklopu Programa INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020.'

Danas nešto poslije 10 sati zvukovi vatrogasnih sirena parali su ugrijani Čakovec. Gradskim ulicama sporadično su jurile vatrogasna vozila JVP Čakovec. Ona su bila sudionici zajedničke hrvatsko-slovenske vatrogasne vježbe projekta koji je od iznimne važnosti i za širu društvenu zajednicu.

>> Vatrogasna vježba u Čakovcu

Riječ je projektu ENRAS (ENsuringRAdiationSafety) koji je pokrenut u listopadu 2018. godine i trajat će dvije godine u koji su uključena prekograničnom području Slovenije i Hrvatske kojim se rješava zajednički izazov neadekvatne pripremljenosti i sigurnosti interventnih radnika, osobito vatrogasaca, u intervencijama u slučaju nuklearnog ili radiološkog izvanrednog događaja.

– Srž projekta je izrada i implementacija novog zajedničkog sustava obuke za interventne jedinice i potpisivanje sporazuma o uspostavi nove prekogranične strukture za promicanje suradnje između dviju zemalja na području sigurnosti. Glavni cilj projekta je jačanje prekogranične suradnje između institucija koje rade na području sigurnosti, za učinkovitije intervencije u slučaju takvih nesreća te osposobljavanje, odnosno povećanje vještina i znanja interventnih jedinica (vatrogasnih postrojbi) – rekao nam je  njegov voditelj sa hrvatske strane, fizičar i doktor znanost iz fizike Branko Petrinec. Uz to on je jedan od stručnjaka za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Cilj će se postići uspostavom i provedbom prvog zajedničkog sustava obuke za sigurnu zajedničku intervenciju u graničnom području. Tijek obuke i osposobljavanja Osposobljavanje će se provoditi od travnja 2019. do rujna 2020. u dvije faze. Prva uključuje individualno osposobljavanje postrojbi, a druga uključuje zajedničke vježbe. Sada je okončan prvi dio osposobljavanja pa je normalno da se nakon njega održi prva provjera, odnosno vježba za što je izabran Čakovec.

Današnja prva vježba je imala tri scenarija, nesreću s vozilom s radioaktivnim teretom, prosipanje radioaktivnog materijala i požar tijekom industrijske radiografije s naglaskom da se što više naučenog implementira u stvarnost. Za te intervencije, prema riječima voditelja projekta, je sa slovenske strane osposobljeno 120 vatrogasca, a s hrvatske 190 vatrogasca iz četiri županije: Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka. To su županije koje graniče sa Slovenijom.

Iduća vježba će biti u rujnu u Sloveniji, nakon toga će u Ivanić Gradu pa Sloveniji i tako naizmjenično. Predviđeno je osam zajedničkih vježbi i zajednička završna vježba koja bi morala pokazati da li se uspjelo u implementaciji naučenog i ona bi bila u okolici NE Krško iduće godine. Posebno je naglašeno od voditelja projekta kako nije primarno osposobiti što više vatrogasca već uspostaviti sustav u kojem se zna tko što radi i nadopuniti ono što je zaključeno da RH nema, a to je opremljenost uređajima koji su jedina zaštita od radiološko nuklearne nesreće i da sustav zaštite od zračenja postaje normalna zaštita svakodnevice.

Mladen Kanižaj, zapovjednik VZ Međimurske županije, vezano na to istaknuo je dobru suradnju sa slovenskim vatrogascima, pogotovo onima iz Pomurja, a što pokazuje i ova vježba. I on je ukazao na nedostatak opreme vezane uz zaštitu kod radioloških nesreća. Još je dodao kako je danas dvorištem JVP prošlo 60-tak sudionika međunarodne vježbe.

Institucije uključene u projekt su: – Institut “Jožef Stefan” iz Ljubljane (SLO) – Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba – Gasilska zveza Slovenije (SLO) – Hrvatska vatrogasna zajednica – Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost – Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje (SLO) – Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost (SLO) – Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske – Ravnateljstvo civilne zaštite.   

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije