stigao i milan bandić

FOTO Međimursko proščenje: Centar Zagreba 24. godinu za redom Međimurje u malom

U "Međimurskoj vulici" mogli su se razgledati, degustirati i kupiti međimurski proizvodi poput međimurske gibanice, bučinog ulja, mesa 'z tiblice, vina, meda, brašna, zimnice, sira, cekera i svega najboljeg iz Međimurja

Zavičajno društvo Međimurje u glavni grad Hrvatske unijelo je dašak Međimurja. Tradicionalna manifestacija “Međimursko proščenje” u nedjelju, 9. lipnja 2019. doživjela je svoje 24. izdanje.

Sveta misa koju je predvodio pater Antun Trstenjak u koncelebraciji svećenika iz Međimurja i Zagreba održana je u prepunoj zagrebačkoj prvostolnici, nakon čega se povorka na čelu sa Zrinskom gardom Čakovec preko Trga bana Jelačića uputila do parka Zrinjevac u “Međimursku vulicu”.

Povorci su se pridružili brojni stanovnici Zagreba koji vuku korijene iz Međimurja, ali i brojni prijatelji, no na “Međimursko proščenje” autobusom je doputovalo i nekoliko skupina iz najsjevernije hrvatske županije, članovi Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije i sudionici projekta “Impuls za 54+” predvođeni pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonjom Tošić-Grlač.

U “Međimurskoj vulici” mogli su se razgledati, degustirati i kupiti međimurski proizvodi poput međimurske gibanice, bučinog ulja, mesa ‘z tiblice, vina, meda, brašna, zimnice, sira, cekera i svega najboljeg iz Međimurja, a svoje je aktivnosti predstavila i Udruga studenata Međimurja, čiji je predsjednik Lovro Horvat bio voditelj programa manifestacije. V.d. predsjednica Zavičajnog društva Međimurje Branka Prišlić istaknula je kako je uz “Međimursku večerju” i “Međimurski gospodarski forum”, “Međimursko proščenje” najveća manifestacija kojom Međimurci u Zagrebu nastoje promovirati svoj rodni kraj, družiti se i prenositi vrijednosti svoga zavičaja. “Zavičajno društvo nastoji promovirati ono najbolje od Međimurja pa su tako Zagrepčanima i njihovim gostima ponuđeni proizvodi vrijednih međimurskih ruku.

Pripremili smo i bogat kulturno-zabavni program tako da možete uživati u međimurskim pjesmama koje izvode naši poznati glazbenici.”, kazala je Prišlić te prisutnima zaželjela dobru zabavu uz Mirka Švendu – Žigu, Bornu Šercara, Gorana i Andreu Šafarić, Etno duo Gogu i Željka te Martina Srpaka.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je simboliku mjesta na kojem je osmišljena “Međimurska vulica”. – Glasovita obitelj Zrinski obilježila je povijest Hrvatske, osobito Međimurja, stoga je ovaj trg koji nosi ime Nikole Šubića Zrinskog najbolje mjesto za predstavljanje djela međimurske tradicije – istaknuo je župan Posavec te promotorima Međimurja zahvalio što svoj kraj vjerno nose u srcu.

Budući da je Grad Zagreb i ove godine pokrovitelj, pozdrave je uputio gradonačelnik Milan Bandić. – Pozdravljam drage i vrijedne Međimurke i Međimurce u ime 800 tisuća Zagrepčana, među kojima je i 40 tisuća Međimuraca koji dugi niz godina pridonose društvenom, kulturnom i gospodarskom razvoju grada Zagreba, na čemu im od srca zahvaljujem – poručio je gradonačelnik Bandić.

V.d. predsjednica Branka Prišlić i predsjednik Izvršnog odbora Zavičajnog društva Međimurje Matija Kikelj najavili su kako su već započeli s pripremama jubilarnog 25. Međimurskog proščenja u Zagrebu koje je već postalo neizostavni dio bogate kulturne ponude glavnoga hrvatskog grada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije