nimalo jeftino

CIJENA SIGURNOSTI Za nove policijske kamere na području Međimurja oko 1,65 milijuna kuna

Na prvi pogled nimalo jeftino, ali s druge strane postavlja se i pitanje ima li sigurnost cijenu

Do kraja mjeseca u funkciji će biti sve četiri fiksne kamere za nadzor brzine i utvrđivanje raznih drugih prometnih prekršaja, koje će se izmjenjivati u ukupno osam kućišta širom Međimurske županije. Zanimalo nas je koja je cijena tih uređaja, a iz Policijske uprave Međimurske uputili su nas na resorno ministarstvo odakle smo primili slijedeći odgovor.

Trenutno je u završnoj fazi realizacija nabave 59 fiksnih uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila te 122 kućišta/ormara u koja se ti uređaji stavljaju. 

Na području PU Međimurske postavljeno je osam kućišta na osam lokacija u koja će se naizmjence izmjenjivati četiri fiksna uređaja, a radi se o slijedećim lokacijama:

NEDELIŠĆE, Varaždinska ulica kod kbr. 62, D2
ŠENKOVEC, ulica Maršala Tita kod kbr. 62, D209
ČAKOVEC, Južna obilaznica grada Čakovca, D3
MALA SUBOTICA, Glavna ulica kod kbr. 151, D3
MURSKO SREDIŠĆE, ulica Maršala Tita kod kbr. 79, D209
PRELOG, Čakovečka ulica kod kbr. 64, D20
ČAKOVEC, ulica Zrinsko-Frankopanska kod kbr. 39
BREZJE, ulica Brezje kod kbr. 39,  D227

Do kraja ovog mjeseca obaviti će se službeno preuzimanje i provesti potrebna edukacija policijskih službenika PU Međimurske nakon čega će ti uređaji biti u operativnoj funkciji. Svi uređaji su tipno ispitani od strane Državnog zavoda za mjeriteljstvo i ovjereni za rad od strane ovlaštene ustanove u Republici Hrvatskoj.  

Uređaji i kućišta nabavljeni su sredstvima iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnoga prometa. Cijena jednog fiksnog uređaja za mjerenje brzine i očitavanje registarskih pločica je 267.750,00 kn, cijena jednog kućišta za fiksni uređaj je 24.048,00 kn te cijena stupa za montažu kućišta je 7.750,00 kn. Izražene su cijene bez PDV-a, kaže se na kraju odgovora koji smo primili iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova.

Kada se sve to preračuna ispada da će, su ključenim PDV-om, za postavljanje kamera u našoj županiji biti utrošeno ukupno 1.656.730 kuna, dok je vrijednost ovog programa na području cijele Hrvatske preko 24,5 milijuna kuna. Na prvi pogled nimalo jeftino, ali s druge strane postavlja se i pitanje ima li sigurnost cijenu.

Činjenica je da niz prometnih nesreća koje su se u našem kraju dogodilo samo unatrag nekoliko dana, srećom bez ljudskih žrtava, zahtijeva više nadzora i prevencije. Vidjet ćemo hoće li ovo ulaganje i ovakav oblik kontrole dati adekvatne rezultate.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije