DAN CENTRA ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE ČAKOVEC

FOTO Rastopili mnoga srca: Nema toga što ne može dijete – oni su jedinstveni uz naklon do poda

Bio je ovo 48. Dan centra za odgoj i obrazovanje. Dostojanstveno je obilježen uz pregršt lijepih trenutaka koje smo doživjeli svi, pogotovo djeca i njihovi roditelji. Svečanost koja plijeni pažnjom, svečanost koja traži iziskuje duboki naklon nas prisutnih. Šteta što pozvani nisu to vidjeli, doživjeli….

‘Pozivamo Vas na Dan Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, koji ćemo obilježiti 17. svibnja (petak) u 16.00 u Centru za kulturu Čakovec. Na Danu Centra pridružit će nam se predstavnici Grada Čakovca, Međimurske županije, Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja, naši donatori te suradnici iz privatnog i javnog sektora lokalne zajednice.’

>> Dan Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec

Stajalo je u pozivu za današnji Dan Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec koji je obilježen je danas u popodnevnim satima u Centru za kulturu Čakovec. Bio je to događaj koji su uveličali mahom roditelji, a bili su tu i njihovi umirovljenici. Vidjeli smo kolažnu priredbu koja je bila isprepletena naporima polaznika Centra da se pokažu u svojoj punini. U tome su u cijelosti uspjeli prije svega zahvaljujući njihovim profesorima, učiteljima, rehabilitatorima, asistentima, a koji su se svi jednako dobro i samozatajno uklopili u njihov program.

– Danas smo bili svjedoci da svako dijete može kreativnijim, učinkovitijim i osmišljenijim načinima postići više. Može naučiti bolje misliti, bolje pamtiti, osvijestiti kako naučiti što treba, prepoznati kako i na koji način nadomjestiti manje razvijene sposobnosti. Uz veliku podršku roditelja, znanje nastavnika i ustrajan rad stručnjaka dijete će postići bolje rezultate. Upravo to smo doživjeli na Danu Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Djeca su doživjela sebe kao uspješnog i prihvaćenog pojedinca, da kroz razne izazove razvijaju i upoznaju svoje kvalitete i svoje slabosti. U takvome okruženju djeca izrastaju s osjećajem samopoštovanja i spoznaje da je sve moguće naučiti i savladati, da za svakoga postoji njegovo mjesto u timu.

Od srca čestitam svim polaznicima, nastavnicima i stručnjacima Centra njihov Dan škole! – rekla je nakon priredbe Boška Ban Vlahek, voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice Čakovca, redovita gošća ovih svečanosti, a tu je bio i Igor Mesarić, voditelj Odsjeka za društvene poslove Grada Čakovca, osim nekih sponzora i donatora, nitko od gore spomenutih nije smatrao shodnim doći u okruženje djece koje žive za taj dan, koje žive za trenutke kada mogu i žele pokazati kako su oni kao i njihovi vršnjaci koji idu u neke druge škole, a oni u Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec, ustanovu koja je prepoznatljiva na razini naše države i izvan njenih granica, a što s ponosom istaknula u nastupnom govoru ravnateljica ustanove Dragica Benčik.

Spomenula je uspjehe koje su postigli učenici, pogotovo na planu učeničkog zadrugarstva, ali i uspjehe njihovih djelatnika.

– Godina iza nas je izuzetno uspješna. Želim naglasiti kako su zaposlenici naše škole na državnoj razini izuzetno poštovani i cijenjeni kao stručnjaci – istaknula je ravnateljica dodavši kako na nacionalnoj razini imaju voditelja svih ravnatelja posebnih škola, imaju voditeljicu Županijskog stručnog vijeća za edukacijske rehabilitatore na području MŽ, imaju voditeljicu na nacionalnoj razini u sferi učeničkog zadrugarstva, u njihovim redovima su dvije zaposlenice koje su dobitnice godišnje nagrade Društva defektologa, odnosno psihologa na državnoj razini, imaju autora knjige ‘Socijalno poduzetiništvo’.

To su argumenti koji po ravnateljici svrstavaju školu u vrh Lijepe Naše, a pogotovo kada se k tome doda činjenica kako se njihovi učenici u nekim segmentima učeničkih natjecanja svrstavaju u red ostalih škola i to je ono što ih čini posebnima. Škola u ovom momentu ima oko 170 polaznika, a s pomoćnicima u nastavi imaju stotinjak djelatnika. Neizostavno je spomenula nedostatak prostora dodavši:

– Ponavljam svake godine kako je Grad tehničke pripreme već odavno napravio. Problem je investicija. Polažemo neku nadu što je Ministarstvo znanosti objavilo namjeru da sve škole u RH u dogledno vrijeme prijeđu u jednosmjenski rad. Neću ponavljati. Mi smo poput rudara iz prošlog stoljeća, radimo u tri smjene – istaknula je i rekla da je na poziciji ravnateljice desetak godina i da sluša samo obećanja.- Grad Čakovec ima dobre namjere, nažalost sam ne može-rekla je za kraj posebno dodavši ponos na učenike:-Možete ih vidjeti, prepoznati njihov široki osmijeh na ulicama grada, oni su dio naše zajednice…

Još riječ, dvije o programu. Preko njega je djeci i mladima s većim razvojnim teškoćama dana mogućnost da pokažu sve svoje sposobnosti pa su neki u tome nadmašili i sami sebe postavši ravnopravni pojedinci s ljudima koji su ih u programu okruživali, a to su bili njihovi profesori. Oni su bili ti kojima se posebno pljeskalo kada su na kraju uz gitarističku potporu edukacijskog rehabilitatora Danijela Miklaužića, u plesnoj koreografiji socijalne pedagoginje Filipe Zubić, zašli izgledom, šarenilom u blještavilo 90-tih izvevši koreografiju ‘Tek je 12 sati’. Bilo je to nešto neviđeno, nenadmašno. Stoga i njima duboki naklon.

Priredbu je i ove godine vrsnu vodila psihologina Centra Tatjana Žižek koja ne samo što je u vođenje utkala dozu edukacijskih tema i savjeta već je svojom duhovitošću i neposrednošću svakoj najavi dala posebnost koja je i točku činila posebnom.
Poslije priredbe je za sve te divne ljude organizirana kava u Gradskoj kavani Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije