Vijesti / Društvo
Društvo
EDUKATIVNI PROGRAM Dođite 18. svibnja u zgradu Scheier u Čakovcu na predavanje o očuvanju pčela
ilustracija

SVJETSKI DAN PČELA

EDUKATIVNI PROGRAM Dođite 18. svibnja u zgradu Scheier u Čakovcu na predavanje o očuvanju pčela

U sklopu programa u prizemlju zgrade članovi udruga Agacija predstaviti će svoj rad i svoje proizvode, a udruga Biovrt svoje edukativne programe s ciljem očuvanja oprašivača.

Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije u suradnji s udrugom Biovrt - u skladu s prirodom pozivaju vas na obilježavanje Međunarodnog dana pčela i predavanje o očuvanju oprašivača u subotu, 18. svibnja, u zgradi Scheier u centru Čakovca.

Program počinje u 9 sati i traje do 12 sati. U sklopu programa u prizemlju zgrade članovi udruga Agacija predstaviti će svoj rad i svoje proizvode, a udruga Biovrt svoje edukativne programe s ciljem očuvanja oprašivača. 

U gornjem dijelu zgrade Scheier očekuju vas zanimljiva predavanja:

U 9.30 sati Željko Trupković, predsjednik udruge Agacija službeno će otvoriti događaj, prezentirati će rad udruge Agacija i objasniti zašto obilježavamo svjetski dan pčela.

U 10 sati Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge Biovrt održati će predavanje: Očuvajmo pčele i ostale oprašivače - 5 stvari koje svatko od nas može napraviti.

- Znate li da su pčele zaslužne za 1/3 hrane koju jedemo? Da osim pčela medarica postoje i ostali brojni oprašivači, poput bumbara, leptira i ostalih vrsta pčela, poput solitarnih pčela? Suradnja s prirodom i bioraznolikost jako su bitni u uzgoju zdrave hrane, ali i u opstanku čovječanstva. Upoznajte dio tog živog svijeta oko nas i naučite kako mu svi mi možemo pomoći u opstanku. Predavačica Silvija Kolar-Fodor otkriti će 5 stvari koje svaki pojedinac može napraviti za očuvanje oprašivača i tako doprinijeti  očuvanju bioraznolikosti za nas i za buduće generacije. Između ostalog, prezentirati će i kako napraviti hotel za solitarne pčele koje su odlični oprašivači u voćnjacima i povećavaju prinose - stoji u najavi.

O predavačici:

Silvija Kolar–Fodor je predsjednica udruge 'Biovrt - u skladu s prirodom', autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica knjige 'Vrtlarenje u skladu s prirodom' i Priručnika za kreiranje školskih vrtova i provođenje biovrtlarskih aktivnosti, autorica bloga 'U skladu s prirodom' na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom '24 sata', dnevnikom 'Večernji list', magazinom Jutarnjeg lista 'D&D VRT', časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom '100 posto prirodno', portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine. 

Udruga pčelara Međimurske županije Agacija osnovana je u Domašincu 1981. godine i djeluje na području Međimurske županije preko povjerenika u sekcijama u mjestima i naseljima.

Agacija je jedna od najvećih pčelarskih udruga u Republici Hrvatskoj, s otprilike 200-tinjak članova.

Cilj udruge je suradnja s Hrvatskim pčelarskim savezom te drugim srodnim organizacijama, kao i razvitak i unapređenje pčelarstva uz gospodarenje pašnim resursima na području Međimurske županije, pomoću okupljanja, aktiviranja i obrazovanja članova.

Posebni naglasak stavlja se na očuvanje autohtone pasmine sive pčele (Apis melliferacarnica).

Detalje o životu ovih vrijednih kukaca saznajte u videu.

 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!