SVAKI ŽIVOT JE BITAN

VIDEO I FOTO Povijesni dan za Kotoribu: Otvorena ispostava hitne medicinske pomoći!

Ostvarena je dugogodišnja želja Kotoripčana

S ciljem daljnjeg unapređenja zdravstvene zaštite stanovnika Međimurske županije, u Kotoribi je danas svečano otvorena Ispostava Zavoda za hitnu medicinu koja je uređena i opremljena prema najvišim standardima hitne medicinske pomoći.

Međimurska županija osigurat će i medicinsko vozilo za hitnu medicinu te opremu vozila i prostora, sukladno svim suvremenim standardima propisanim od Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu u vrijednosti od 750.000 kuna.

Svečanom otvorenju nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja TošićGrlač, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja GrbaBujević, ravnatelji svih zdravstvenih ustanova Međimurske županije, brojni zdravstveni djelatnici, načelnici te mještani donjomeđimurskih općina.

>> Povijesni dan za Kotoribu: Otvorena ispostava hitne medicinske pomoći!

Prema riječima načelnika Ljubomira Grgeca, iz proračuna Općine Kotoriba u uređenje vanjskih i unutarnjih prostora te opremanje izdvojeno je više od 450.000 kuna kako bi se osigurao nadstandard zdravstvene usluge stanovnicima donjeg Međimurja.

– Kotoripčani su samodoprinosom izgradili prostore u kojima se danas nalazimo, a u kojima su smještene dvije ordinacije obiteljske medicine, laboratorij i prostor za patronažnu sestru za donje Međimurje. Uz navedeno, u Kotoribi su i tri stomatološke ordinacije te ispostava ljekarne Čakovec. Ovdje je postojao neiskorišten prostor, a dugogodišnja želja svih nas bila je da se otvori ispostava Hitne medicinske službe. To je prepoznao tadašnji ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Tomislav Novinščak te poduzeo prve konkretne korake da dođe do ostvarenja ovog projekta – kazao je načelnik Grgec.

Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec i Sveta Marija broje više od 9.000 stanovnika, a od najbliže Ispostave hitne medicinske službe u Prelogu udaljeni su 20 kilometara. U trenutku intervencije koju obavlja Tim 1 iz Preloga, mora se uračunati relacija Prelog – Kotoriba te 43 km iz Kotoribe do Čakovca. Novootvorena Ispostava u Kotoribi znatno će skratiti vrijeme dolaska u Županijsku bolnicu Čakovec, što je od iznimne važnosti budući da je vrijeme uglavnom ključni čimbenik za spas ljudskog života.

– Ovo je, uz postojeće u Prelogu, Čakovcu i Murskom Središću, naša četvrta ispostava. Osnovana je u vidu nadstandarda, prema odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Djelovat će kroz vikend, od petka od 19 sati te do ponedjeljka do 7 sati. U smjeni će raditi jedan tim T2 koji se sastoji od dva medicinska tehničara – kazala je v.d. ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Vladimira KrižajGrabant te dodala kako će predstojećim izmjenama Mreže hitne medicinske službe nastojati uvesti da Hitna služba u Kotoribi radi tijekom cijelog tjedna.

Međimurska županija uputila je zahtjev kojim se Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu predlaže proširenje Mreže hitne medicine na području Međimurske županije i traži financiranje 5 T2 timova u novoj Ispostavi Kotoriba radi organiziranja službe hitne medicinske pomoći tijekom čitavog tjedna te puno financiranje T2 timova Ispostave Mursko Središće.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević na svečanosti otvorenja istaknula je izniman ponos zbog otvorena još jedne ispostave hitne medicine u Međimurju te se pozvala na Štamparov postulat koji navodi kako se ljudima treba približiti u njihovom dvorištu, ne u laboratorijima i ustanovama.

– Ovo je idealan primjer. Mi “hitnjaci” voljni smo ući u vaše domove i poboljšati komunikaciju koja ponekad zapne, a sigurna sam da će zdravstveni djelatnici koji će ovdje boraviti tijekom vikenda, a s vremenom i dulje, u tome biti vrlo uspješni – poručila je.

– Današnjim činom u Zavodu za hitnu medicinu dižemo standard na višu razinu jer spašavanje barem jednog života zahvaljujući sustavu koji ste organizirali, vrijedi više od bilo čega. Instituciju Zavoda za hitnu medicinu nismo htjeli centralizirati već smo ju dislocirali, prvo u Prelogu a kasnije i u Murskom Središću. Pratili smo statistiku prema kojoj je do sada oko 2.300 intervencija učinjeno preko Ispostave u Murskom Središću, a time i mnogo spašenih života – upravo pravovremenom reakcijom i brzinom djelovanja. Kotoriba je sličan slučaj s obzirom na činjenicu da se radi o najudaljenijem mjestu od Čakovca i intervencije koje će se ovdje odvijati mogu smanjiti vrijeme dolaska u Županijsku bolnicu za 30% – poručio je župan Matija Posavec te ujedno podsjetio na veliki investicijski ciklus od 200 milijuna kuna u Županijskoj bolnici Čakovec, uz činjenicu da će idući tjedan biti dopremljen i uređaj za magnetnu rezonanciju. 

Ispostava je službeno otvorena rezanjem vrpce što su učinili mališani u narodnim nošnjama, Mia Rajher Dorian Pišpek, uz prisustvo Zrinske garde Čakovec i Mažoretkinja Kotoribe te blagoslov vlč. Ivana Kljunića. Obol svečanosti otvorenja dali su i članovi KUD-a Kotoriba svirkom i pjesmom.

Kako je bilo u Kotoribi na otvorenju, pogledajte u videu i fotogaleriji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije