Vijesti / Društvo
Društvo
IMENDANSKE ŽELJE Njihov je dan - imendan slave osobe imena Ivan, Nenad i Adam

SLAVE IMENDAN

IMENDANSKE ŽELJE Njihov je dan - imendan slave osobe imena Ivan, Nenad i Adam

Svima koji danas slave želimo sretan imendan!

Prema katoličkom kalendaru, danas imendan slave osobe Ivan, Nenad i Adam.

Ime Ivan potječe iz grčkog "Ioan, Ioannes" izvorno iz starohebrejskog "yohanan (Johohana)" u značenju "bog mu se smilovao" ili sa hebrejskog prevedeno "u milosti Jehovinoj". Od davnina je sveprisutno u kršćanskom svijetu i jedno je od najčešćih muških imena kod kršćana.

Od ovog imena izvedena su mnoga druga i to Vanja, Žaneta, Iva, Ivana, Ivanka, Ivano, Ivka, Ivkica, Ivko, Ivana, Ivo, Ivona, Jan i druga. U raznim varijantama, ime je veoma često u raznim zemljama. Kod Poljaka, Slovaka i Čeha Ivan se javlja u formi Jan, a kod Mađara u "nacionalnoj varijanti" Janoš.

Značenje imena Adam nije potpuno jasno. Moguće da je ime nastalo od hebrejskog "adam" što znači "crven" ili "adamah" što znači "crvena zemlja". Kod samih Židova, riječ "Adam" se ne koristi kao ime nego se koristi općenito kao riječ "čovjek". U Bibliji, Adam je prvi čovjek na zemlji, Bog ga je stvorio od zemlje.

Ime Nenad je naše domaće ime nastalo od glаgolа "nаdаti se" sа negаcijom. Ime je davano djeci koja su došla na ovaj svijet "nenadano", "iznenada".

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!