Vijesti / Društvo
Društvo
ROMI UZVRAĆAJU UDARAC! Matjaš Oršuš: 'Možda uzvratimo protuprosvjedom'
Index

NAPETO U MEĐIMURJU

ROMI UZVRAĆAJU UDARAC! Matjaš Oršuš: 'Možda uzvratimo protuprosvjedom'

- Ne možemo predvidjeti u što to može eskalirati, možda organiziramo protuprosvjed - kaže Oršuš

Međimurje priprema prosvjed kojim bi upozorili institucije na sve teži suživot s pojednicima romske nacionalne manjine. Tvrde kako su kriminal, rafali i glasan turbofolk njihova svakodnevica te kako to sve teže podnose.

Vezana vijest

Prosvjed ŽELE DA SE ČUJE NJIHOV GLAS 'ŽELIM NORMALAN ŽIVOT' Objavljeni detalji prosvjeda koji će se 1. lipnja održati u Čakovcu

No, Europski centar za prava Roma (ECCR) poslao je pismo lokalnim vlastima Međimurske županije u želji da objasne zašto podržavaju prosvjed usmjeren protiv Roma, piše Dnevno.hr.

“U jednoj multikulturalnoj, demokratskoj i antifašističkoj državi ne smijemo tolerirati prosvjede protiv cijelih skupina ljudi, osobito ako su one marginalizirane i potlačene manjine.”

U pismu se također izražava želja da lokalne vlasti navedu jesu li podneseni službeni prigovori protiv romskih zajednica u Međimurju prije objave antiromskog prosvjeda te kakav je bio njihov odgovor i rješenje, koju je metodologiju koristila lokalna policija kako bi procijenila potencijalne rizike prije nego što su odobrili prijedlog prosvjeda te koji je plan za rješavanje mogućih građanskih nemira i radikalizacija nakon prosvjeda, navodi Phralipen.

“Nadamo se da do prosvjeda neće doći jer sam pročitao da je načelnica Općine Pribislavec, Višnja Ivačić, zamolila sve općine da je podrže u tome. Načelnik Nedelišća, koliko imam saznanja, neće se priključiti prosvjedu. Ako se to ipak dogodi, mi Romi ćemo se dogovoriti što ćemo dalje. Jučer sam imao sastanak s Romima u Kuršancu, ja sam njih pripremio, oni su upoznati, ali najgore je to što mi ne možemo predvidjeti u što to može eskalirati.

Možda uzvratimo protuprosvjedom. Župan Posavec dobro zna da nas Roma neće puno izaći na izbore za Europski parlament i to je taj trik pomoću kojeg pokušava dobiti više glasova od većinske zajednice”, izjavio je Matjaš Oršuš, član Županijske skupštine Međimurske županije i član Vijeća za prevenciju.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!