UDRUGA PČELARA AGACIJA

PČELARI STRAHUJU Zbog nepogodnih vremenskih prilika sezona bi mogla biti vrlo slaba

- U velikom smo strahu kako bi sezona mogla biti vrlo slaba, ako vrijeme bude ovakvo kakvo je posljednjih nekoliko dana, kaže Željko Trupković

– Vremenske prilike ili neprilike proteklih dana, kao i one najavljene od nedjelje pa sve do sredine drugog tjedna nikako ne pogoduju međimurskim pčelama i pčelarima. Uljana repica intenzivno je cvala minulih dana, no zbog kišnog i hladnog vremena pčele nisu mogle prikupljati pelud i nektar te će pčelinjaci još dva-tri dana ostati u poljima sa uljanom repicom, a potom ih vraćamo ili selimo među agaciju, koja započinje cvatnju. A svi znamo i znate kako je agacija najsnažnija i najvažnija ‘medarica’ i najave slabog i promjenjivog vremena vrlo loše će utjecati na ‘pohode’ pčela na cvijet agacije. U velikom smo strahu kako bi sezona mogla biti vrlo slaba, ako vrijeme bude ovakvo kakvo je posljednjih nekoliko dana, kaže Željko Trupković, predsjednik ‘Agacije’, Udruge pčelara Međimurske županije.

Trupković kaže i kako će međimurski pčelari u subotu, 18. svibnja, dakle sljedeće subote, u Čakovcu u zgradi Scheier upriličiti zanimljiv program u povodu Međunarodnog dana pčela, a onda će već biti i poznato kako je prošla cvatnja agacije i koliko meda od agacije mogu vrsni međimurski pčelari očekivati.

U petak, kad smo završili naš razgovor i pohitali u polje između Gornjeg Kraljevca i Vratišinca kako bi smo vidjeli kako u stvarnosti, u polju uljane repice izgledaju pčelinjaci na kotačima ili platformama, naišli smo na zanimljiv događaj, rojenje pčela (čmelijak je pustijo), a pčelar iz hobija Marijan Malekoci, nam je rekao kako je inače to uobičajena pojava, koju pčelari baš ne vole, jer tijekom rojenja, pčele ne ‘rade’ na medu.

– Normalan, bolje rečeno prirodan je ovo događaj kod pčela, no sada vidimo dva roja iz Trupkovićevih košnica što nije česti primjer. Uvjeren sam kako ovo vrijeme, sad sunce, pa kiša, onda vjetar i zatim sunce remeti život i pčelama. Rojenje je postupak kada mlada matica s trutovima i mladim pčelama preuzima vlast u košnici, a stara matica sa starim pčelama napušta košnicu i smjesti se na mjestu koje joj je u tom trenutku najpogodnije. Ova dva roja su privremeno utočište našla na granama vrbe i sada čekam Trupkovića, da odluči što učiniti s rojevima, rekao nam je Malekoci. Nešto kasnije Trupković je došao skinuti rojeve i smjestio ih je u nove košnice i nama potvrdio Malekocijevo kazivanje.

Osim što od pčela uzima med, ova udruga međimurskih pčelara puno radi na očuvanju autohtone vrste pčela koja se zove ‘siva pčela’ (Apis melliferacarnica) i jedna je od najačih pčelarskih udruga u našoj državi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije