12. svibnja je njihov dan

FOTO Međimurske promotorice zdravlja u akciji – sretan Međunarodni dan sestrinstva!

​Hrvatska komora medicinskih sestara-podružnica Međimurske županije brojnim aktivnostima slavi svoj dan. Dodijeljene su i zahvalnice medicinskim sestrama za 20, 30 i 40 godina rada

– Poštovane kolegice i kolege, dragi suradnici i prijatelji, tijekom tjedna obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva pokazale ste da možete biti ‘glas koji vodi’. Biti promotor zdravlja, zagovornik interesa pacijenata, biti na ponos sebi i sestrinskoj profesiji, zadaća je koja nema završetka. U svakom trenutku budite podrška jedna drugoj. Pred medicinskim sestrama je onakva budućnost kakvu će same zajedničkim naporima graditi – napisala je Slava Šepec, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara, u čestitki koju je uputila diljem Lijepe Naše u svaki kutak gdje žive i rade te žene i muškarci velika i plemenita srca koji su ‘desna ruka’ liječnicima kako bi zajednički ruku pod ruku bili u službi našeg zdravlja.

Čestitka im je upućena povodom Međunarodnog dana sestrinstva koji se slavi 12. svibnja.

– Medicinske sestre naše županije su s aktivnostima vezano uz taj dan počele veoma rano, već 5. svibnja kada smo u Zadru podržali humanitarnu utrku. Dan kasnije smo imali akciju ‘Preventivnim mjerama previniramo bolest’ u koju smo uključili naše zdravstveno osoblje. 14. svibnja je Dom zdravlja organizirao akciju uz pomoć patronažnih sestara mjerenje šećera za pučanstvo.

Ova današnja akcija imala je dva dijela. Na Trgu Republike u Čakovcu provodila se javno zdravstvena akcija mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka, a provodili su je svi međimurski zdravstveni djelatnici, od CK, preko Županijske bolnice, Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za hitnu medicinu – rekla je Marija Prekupec, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara-Podružnica Čakovec.

Drugi, svečarski dio održan je u Županijskoj bolnici Čakovec, a bio je protkan izložbom rukotvorina medicinskih sestara, prigodnim govorima, kulturnim programom i podjelom zahvalnica zaslužnim medicinskim sestrama članica HUMS. Za sutra je najavila ‘Biciklijadu’ medicinskih sestara od Čakovca do Gardinovca gdje će biti priređeno prigodno druženje s Udrugom ‘Gardruža’.

Svečarski dio je započeo riječima dobrodošlice Božene Kapitarić, predsjednice Hrvatske udruge medicinskih sestra – Podružnice Županijske bolnice Čakovec. U prigodnom govoru ona je rekla kako medicinske sestre i tehničari cijeloga svijeta obilježavaju Međunarodni dan sestrinstva u spomen na rođenje Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva te dodala kako se ovogodišnji dan provodi pod krilaticom ‘Medicinska sestra – glas koji vodi, zdravlje za sve’.

>> Međimurske promotorice zdravlja u akciji uz Međunarodni dan sestrinstva

Naglasila je ulogu i vrijednost medicinskih sestara u sustavu liječenja.

– Sestra mora biti brižna, spremna prihvatiti odgovornost, raditi samostalno i u timu, svjesno i kritički provoditi ono što je propisano – rekla je između inog te istaknula da nijedan aparat nikada neće moći zamijeniti brižnost i suosjećajnost koje su svojstvene medicinskoj sestri.

Marija Prekupec je u svom izlaganju rekla kako je situacija, s obzirom na medicinske sestre, u međimurskom zdravstvu još uvijek zadovoljavajuća. Kao najveći problem je istaknula njihovu preopterećenost na poslu, a isto tako medicinske sestre i tehničare muči nepriznavanje visokog obrazovanja i to je jedan od razloga odlijeva tih kadrova i njihovog odlaska u sredine gdje im je status drugačiji.

Svečanost sestrinstva uveličali su međimurski župan Matija Posavec, Sonja Tošić-Grlač, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ i predsjednica UV Županijske bolnice Čakovec, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, v. d. ravnatelja Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak, a tu su bili i predstavnici srodnih ustanova međimurskog zdravstva kao i medicinske sestre zdravstvenih institucija u Međimurju. Svi su oni u prigodnim govorima istaknuli veličinu zvanja medicinske sestre, izrazili im čestitke za predanost svojem zvanju.

Gradonačelnik Kovač iskoristio je prigodu kako bi Hrvatskoj udruzi medicinskih sestara – Podružnica Čakovec čestitao na godišnjoj nagradi Grada koju će uskoro primiti.

Župan Posavec i predsjednica Kapitarić dodijelili su zahvalnice za višegodišnji rad u sestrinstvu. Za 20 godina rada su je primile Kristina Premuš, Irena Mađarić Tuksar i Dijana Farkaš. Za 30-godišnji rad je nagrađena Ružica Mustač, a za 40 godina staža: Ivanka Mesarić, Irmica Marciuš, Ivanka Fodor, Mirjana Podvezanec, Irena Ladić, Bernarda Kovačić Somođi i Miljenka Toplek.

Potonja dobitnica se rado odazvala našoj zamolbi odgovorivši na pitanje – kako je provela četiri desetljeća u zdravstvu u ulozi medicinske sestre? Danas radi kao glavna sestra u čakovečkoj Poliklinici Medikol, a nakon što je prošla neke zdravstvene ustanove u Zagrebu gdje je počela raditi 1979. godine po završetku srednje škole.

Prisjetila se trenutaka onog vremena koji nisu bili isti po uvjetima rada, a niti opterećenosti. Jedno vrijeme je radila i u Županijskoj bolnici Čakovec, a razgovor se sveo na činjenicu kako je s godinama u radu bivala sve bogatija, a bogatstvo je stjecala učenjem uz rad, ali i knjigu te dobrom suradnjom s timom liječnika s kojima je surađivala.

– Bilo mi je lijepo i brzo je prošlo! – rekla je i mladima poručila da ustraju u edukaciji, odnosno da se posvete zvanju koje su odabrali, a neizostavno im je potrebna svakodnevna izobrazba jer vrijeme ‘leti’, a treba ga pratiti, a sve u službi bolesnika. Ona je danas predsjednica HUMS-Podružnica Medikol.

Priznanja koja su dobile potvrda je da Podružnica radi nešto vrijedno i dobro. Vođena entuzijazmom i dobrom voljom.

– Podružnica će biti još bolja u svakom pogledu te prenositi svoja znanja i iskustva mlađoj generaciji na ponos ovoj bolnici, gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji – rekla je na kraju Božena Kapitarić. Obol svečanosti su dali učenici pjevači Srednje škole Čakovec te Vokalna skupina HKMS Međimurske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije