Povijest svijeta u 6 čaša

UZ KAVICU O KAVI Predavanje Gorana Žižeka: ‘Najbolje je piti kavu bez šećera’

Za puni doživljaj, samom ispijanju kave trebao bi prethoditi gutljaj vode kako bi mogli osjetiti sve nijanse okusa i arome kave koja bi se trebala ispijati bez šećera

U okviru projekta Muzeja Međimurja “Povijest svijeta u 6 čaša”, u ponedjeljak je u čakovečkoj Gradskoj kavani Goran Žižek održao zanimljivo predavanje o kavi. Spajajući svoje bogato iskustvo ugostiteljskog znalca i nastavnika, Žižek je okupljenima detaljno pojasnio zbog čega je kava napitak koji je promijenio svijet.

Krenuvši od legendi o kavi, Žižek je detaljno predstavio njezin povijesni razvoj, kao i najpoznatije vrste kave.

Iznio je i niz zanimljivosti, pa je tako naveo da je kava, odmah iza nafte, druga najtraženija roba u svijetu, a dnevno se diljem naše planete ispije 2,25 miljardi šalica kave. Hrvati se, također, s pravom ubrajaju među kavopije, jer se u našoj zemlji godišnje potroši 5,1 kilogram kave po stanovniku. Međimurci, sudeći po količini kave koju ispiju u Gradskoj kavani, nimalo ne zaostaju za tim prosjekom.

Uz egzotični intermezzo tijekom kojeg su članice Plesnog studija Butterfly iz Čakovca izvele trbušni ples, dočaravši mistični ugođaj 1001 noći, mogao se pogledati i zanimljiv dokumentarni film o kavi. Nastavljajući svoje predavanje Žižek je govorio i o važnosti mljevenja kave, preporučivši korištenje ručnog mlinca. Za puni doživljaj, samom ispijanju kave trebao bi prethoditi gutljaj vode kako bi mogli osjetiti sve nijanse okusa i arome kave koja bi se trebala ispijati bez šećera.

Sve posjetitelje domaćini su počastili šalicom ukusne kave, a podijeljen je i recept za pripremanje Međimurske kave, koja je nekada bila jedan od specijaliteta Međimurske hiže. Vrijeme je, kao i uvijek uz kavu, brzo prošlo, a najavljeno je da će se ovaj ciklus nastaviti predavanjem o čaju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije