FOTO ČITATELJA

FOTO Nesvakidašnji prizor: Na cesti između Štefanca i Ivanovca čitatelj snimio pijavicu

Pijavica, vrtložni vjetar, vijar ili tromba je atmosferski vrtlog manjeg razmjera i kratkog trajanja koji se pri izrazito nestabilnoj atmosferi pojavljuje ispod olujnog kumulonimbusa

Danas je u međimurskom kraju, što se vremena tiče, bilo svega i svačega. Grijalo nas je sunce, zamračili su nas crni oblaci, razveselile duge kakve se rijetko viđaju…

No, naš čitatelj Karlo snimio je zanimljiv i nesvakidašnji prizor na čakovečkoj obilaznici između Štefanca i Ivanovca. – Nisam siguran, ali mislim da se radi o pijavici – kaže Karlo.

Ako malo bolje pogledamo fotografiju – dolazimo do istog zaključka. 

Pijavica, vrtložni vjetar, vijar ili tromba je atmosferski vrtlog manjeg razmjera i kratkog trajanja koji se pri izrazito nestabilnoj atmosferi pojavljuje ispod olujnog kumulonimbusa.

Može nastati iznad vodene površine (vodena, ili ako nastane nad morem, morska pijavica) te nad kopnom. Mnogi smatraju da je vodena pijavica ustvari manji tornado nad vodom te da takvu pijavicu kad prijeđe s vodene površine nad kopno valja smatrati tornadom. Rotacija u vrtlogu pijavice češće je u ciklonalnom smjeru. 

Pijavice obično kratko traju, od pet do deset minuta, ali katkad mogu trajati i preko sat vremena. (Izvor: Wikipedija)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije