DAN BEZ DIZALA U ČAKOVCU

FOTO Penjanjem po stepenicama se troši duplo više kalorija nego hodanjem

U zgradi Zavoda za zaposlenike bilo je organizirano vježbanje na stepenicama koje je vodio kineziolog i trener u čakovečkoj Slogi Pero Obadić, dok je za tjelovježbu bio zadužen profesor Tomislav Hublin

Paneuropska inicijativa i dio kampanje Now we move, “Dan bez dizala” obilježen je i u Čakovcu. U peto po redu obilježavanje Europskog dana bez dizala u srijedu 24. travnja uključili su se djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

U zgradi Zavoda za zaposlenike bilo je organizirano vježbanje na stepenicama koje je vodio kineziolog i trener u čakovečkoj Slogi Pero Obadić. Tom prigodom koordinatorica Now we move kampanje, Renata Kutnjak Kiš izjavila je kako se penjanje po stepenicama preporuča kao jedan od oblika tjelesne aktivnosti koji se može uklopiti u dnevnu rutinu.

– Penjanjem po stepenicama se troši duplo više kalorija nego hodanjem te se ponavljanjem te radnje može značajno doprinijeti postizanju minimalne razine tjelesne aktivnosti od 30 minuta. Osim toga penjanje po stepenicama podiže razinu dobrog kolesterola, pojačava snagu u nogama i smanjuje rizik od padova kod starijih osoba –  izjavila je Kutnjak Kiš.

Dan kasnije, u četvrtak 25. travnja u sklopu aktivnosti “Volonteri u parku” na igralištu dok Gradskih bazena održan je sat tjelovježbe za polaznike dječjeg vrtića Cipelica. Mališani su pod stručnim vodstvom studenatica Međimurskog veleučilišta osim penjanja po stepenicama, odradili zagrijavanje te razne igre uključujući i igranje mini golfa.

Program koji je trajao 90 minuta pripremio je profesor Tomislav Hublin koji je izjavio kako je događaj bio vrlo koristan za studentice.

– Dobile su vrlo vrijedno iskustvo kako animirati djecu. Iz prve su ruke iskusile što znači planirati neku aktivnost, a što znači realizacija te aktivnosti. No, nisu samo radile već su uživale u komunikaciji s djecom koja su bila oduševljena onime što smo im pripremili – rekao je Hublin.

40-tak vrtićaraca je tako kroz igru naučilo vrijednosti zdravog kretanja i boravka na otvorenom. Aktivnost “Volonteri u parku” dio je projekta Živjeti zdravo koji se provodi diljem Hrvatske, a kod nas ga organizira Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Zajednica sportskih udruga Čakovca u suradnji s ustanovama, institucijama i udrugama s čakovečkog područja koje se žele uključiti u realizaciju projekta.

Cilj aktivnosti je organizirati slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parku, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati prosocijalno ponašanje, njegovati međugeneracijsku suradnju, omogućiti socijalnu integraciju djece s poteškoćama u razvoju, očuvati životnu okolinu. Tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca Tomica Jakopec izjavio je kako je ovo bila druga od planiranih 12 aktivnosti koje će biti odrađene tijekom 2019. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije